Avelin Tabarcea este actor la Teatrul Republican „Luceafărul”. Din anul 2010 deține titlul onorific „Artist Emerit”, în anul 2018 l-am putut vedea pe sticlă în proiectul “Buna dimineața, Moldova”, iar astăzi este directorul Centrului Raional de Cultură “Andrei Suruceanu”.

M9: De la actor la directorul unui centru raional de cultură, ușoară a fost decizia?

A.T.: Grea și provocătoare întrebare. În primul rând, nu am renunțat la profesia mea de actor și nu voi renunța niciodată, am fost, sunt și voi fi pe scena Teatrului Republican Luceafărul, atât timp cât mă vor accepta directorii de teatru și cât voi avea putere. Legătura mea cu orașul și municipiul Orhei, a început din anul 2015, în acest timp am reușit să leg relații, prietenii. Când a apărut în presă anunțul despre concursul pentru funcția vacantă de director al Centrului Raional de Cultură A. Suruceanu, nu am ezitat nicio clipă, am mers și am depus dosarul. Fapt ce m-a determinat este că l-am cunoscut personal pe Andrei Suruceanu, dar sunt apropiat și cu feciorul lui, marele scenograf Adrian Suruceanu, acest moment a fost cumva un impuls.

M9: Puteți să enumerați 3 obiective care se regăsesc în proiectul strategic pe care l-ați promovat venind în postura respectivă?

A.T.: În primul rând, ne propunem și sunt sigur că vom reuși să renaștem cultura locală, regională, venind cu un impact pronunțat și în cea națională. Cultura prin dimensiunea ei distractivă a început să se facă simțită odată cu anul 2015, când au început să se organizeze diverse concerte, activități cultural-artistice, proiecte lansate în vederea dezvoltării culturii orheiene. Ne mai propunem să contribuim ca zecile de colective de amatori care se ocupă în incinta centrului să avanseze spre un nivel profesionist. Un obiectiv esențial este să organizăm 1-2 festivaluri cu rezonanță națională, cu un impact răsunător pentru Republica Moldova și desigur, să renovăm „din talpă” clădirea centrului, să aducem investiții locale și internaționale ca să putem implementa diverse proiecte culturale care ar fortifica dimensiunea culturală.

M9: Ce proiecte culturale active se desfășoară la moment în CRC „A. Suruceanu”?

A.T.: Nu putem vorbi încă despre proiecte culturale, astăzi putem vorbi despre colective artistice care activează în incinta Palatului de Cultură, or noi vom încerca să ne orientăm și să ne adaptăm acțiunile și activitățile la noile cerințe, să venim cu un suflu nou în muzică, dans, teatru.

M9: Există viață culturală în afara Chișinăului?

A.T.: Există și foarte multă, oricum casele de cultură, râmân acele nuclee care se axează pe cultură, în raioane, sate, tot avem meșteri populari, artiști, poeți, oameni de cultură și mesagerii acesteia. Din anii 2010, când a început exodul masiv a populației, s-a pierdut un pic și din cultură, pentru că amatorii din casele de cultură din raioane și din sate au plecat. Evident, Chișinăul rămâne a fi centrul cultural, dar nimeni nu ne împiedică să aducem „Chișinăul la noi acasă”.

M9: În această ordine de idei, cum evaluați viața culturală din municipiu?

A.T.: Dacă observați, nu doar viața culturală, ci și cea socială este una vie în municipiu. Bunăoară, am inițiat de curând la Centrul Raional de Cultură un proiect “Cinema Parc” unde tinerii pot veni, se așează la distanță, respectând toate normele recomandate de către minister și pot privi un film. Și alte lucruri frumoase se vor întâmpla…

M9: Un centrul raional de cultură are drept scop primordial să culturalizeze, să educe sau să găsească o formulă de mijloc?

A.T.: Ideal ar fi să găsim “mijlocul de aur”, dar oricum mai mult ne orientăm spre culturalizare și educarea maselor, pentru a avea o societate sănătoasă, trebuie să investim în cultură. De aceea vom încerca să cooptăm lume profesionistă, din Chișinău, de aici, din alte regiuni, ne interesează să fim competitivi, de azi încolo, noi mizăm mult pe calitate.

M9: Din optica DVS de director, ce metode putem folosi ca să fidelizăm publicul, să vină la centru?

A.T.: Trebuie să le elaborăm proiecte, strategii viabile, oportunități diferite, trebuie să milităm pentru diverse concursuri intelectuale, concursuri de frumusețe, proiecte pentru tineri poeți, pictori, toate care ar veni să susțină și să ajute tânărul, omul spre o dezvoltare, spre un progres.

M9: Un centru raional are suficient potențial ca să contribuie la devoltarea culturii naționale?

A.T.: Toate sunt posibile, nu contează unde, contează să se întâmple actul artistic, acolo unde are loc acest act, putem vorbi despre cultura autentică.

M9: Vă mulţumim pentru interviul acordat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *