Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău a început anul de studii cu o lecție publică despre importanța modului de viață sănătos și dezvoltarea personală și profesională a elevilor. Circa 150 de elevi și părinții lor, din mai multe localități ale țării, au participat la discuție, fiind informați despre deciziile corecte, comunicarea asertivă, prevenirea abuzului, violenței, sarcinilor nedorite. Informațiile le vor ajuta în timpul studiilor, dar și la angajarea ulterioară în câmpul muncii.

Majoritatea elevilor noștri sunt fete de la sate și se ciocnesc, pe parcurs, cu situații neplăcute, rămân însărcinate, pot renunța la studii. Am hotărât să informăm elevii și părinții despre aceste riscuri. Dacă vor ști cum să se comporte în diferite situații din viață și să facă alegeri corecte pentru viitorul lor, atunci vor avea succes și în profesia pe care au ales-o,” a remarcat Alexandra Raețchi, Directoarea CE în Industria Ușoară.

Lecția publică a fost organizată de voluntarii rețelei Y-PEER Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și UNFPA, fiind parte a campaniei cu genericul Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”. Campania vine să informeze populația despre riscurile de sănătate în adolescență și necesitatea educației pentru sănătate în instituțiile de învățământ.

UNFPA sprijină Ministerul Educației, Culturii și Cercetării să ofere educație pentru sănătate de calitate, atât în școlile generale cât și profesionale, pentru a ajuta adolescenții și tinerii să se dezvolte la potențialul maxim. Mai ales atunci când părinții sunt plecați peste hotare sau tinerii sunt departe de familie, rolul instituției de învățământ este extrem de important pentru a oferi cunoștințe și abilități care să-i ajute în viață”, spune Ludmila Sîrbu, Analistă de Programe Tineret, UNFPA Moldova.

Campania Educația pentru sănătate – dreptul meu alegerea mea” include mai multe activități de informare și sensibilizare la nivel local, discuții publice despre educația pentru sănătate cu părinții și profesorii, teatru social prezentat de elevi, acțiuni realizate în școlile generale și profesionale.

Campania este parte a proiectului „Promovarea educației pentru sănătatea tinerilor”, realizat de UNFPA Moldova, cu sprijinul Ambasadei Olandei la București, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, A.O. Parteneriate pentru Fiecare Copil, Rețeaua Tinerilor  Educatori de la Egal la Egal Y-PEER Moldova și Centrul Educațional PRO DIDACTICA. Activitățile au loc în 22 de localități din 5 raioane: Chișinău, Cahul, Rezina, Fălești, Orhei.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *