Începem anul 2019 cu îndemnul de a păstra resursele de apă, le care, în mod esențial, depinde viața pe pământ, transmite ecopresa.md.

 

Mișcarea Ecologistă din Moldova ne propune primele trei spoturi audio dedicate grijei pentru apa noastră cea de toate zilele.

Primul sport este dedicat râului Prut:

„Pe timpuri Prutul avea faima celui mai curat râu din Europa. Apoi, oamenii au devenit lacomi și egoiști, au pierdut cultul apelor și au început să îndiguiască malurile și afluenții. Dintr-un paradis al păsărilor și peștilor, Prutul poluat de activitățile umane a ajuns o apă curgătoare tot mai lipsită de viață, din care dispar bogățiile naturale care hrăneau din belșug sute de mii de oameni din comunitățile riverane. A venit timpul să ne schimbăm cu toții atitudinea față de ape. A venit timpul să avem grijă de Prut și să-i întoarcem faima de cel mai curat râu din Europa. Ia aminte! Un râu curat, într-o țară curată înseamnă oameni sănătoși.

Iubește și îngrijește apele, ele sunt viața și sănătatea noastră!

Spot audio realizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova în cadrul proiectului Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova – pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă administrat de Agenţia Apele Moldovei şi susţinut de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare.”

Al doilea spot audio este dedicat protecției fluviului Nistru:

De-a lungul istoriei fluviul Nistru bucura strămoşii noştri cu apă curată, peşte din belşug şi peisaje de poveste. Cu timpul, pe malurile meandrate au răsărit biserici şi mănăstiri. Aici s-au născut cele mai interesante legende cîntece de neam transmise prin generaţii. Râul Nistru reprezintă o adevărată fântântă a majoritatăţii populaţiei din Republica Moldova. Suntem obligaţi să avem grijă de acestă bogăţie precum au făctu-o înaintaşii noştri pentru generaţiile viitoare. Iubeşte şi îngrijeşte apele, ele sunt viaţa şi sănătatea noastră!

Spot audio realizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova în cadrul proiectului Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova – pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă administrat de Agenţia Apele Moldovei şi susţinut de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare.”

Al treilea spot audio ne adresează îndemnuri de protecție a râurilor mici:

„Pe lângă satul tău sau casa ta Dumnezeu a făcut o apă curgătoare sau ţi-a dat un izvor ca să-ţi potoleşti setea. Nu fi nepăsător, hapsân sau barbar şi poartă-te creştineşte cu natura, izvoarele, fântânile pârâiaşele şi râuşoarele care se află pe moşia satului tău. Plantează o floare, un tufar, o salcie, un arbore pe malul pârâiaşului, lacului sau râuleţului şi satul tău se va transforma într-o grădină plină de viaţă, sănătate şi frumuseţe. Iubeşte şi îngrijeşte apele, ele sunt viaţa şi sănătatea noastră!

Spot audio realizat de Mişcarea Ecologistă din Moldova în cadrul proiectului Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova – pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă, administrat de Agenţia Apele Moldovei şi susţinut de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare.”

Echipa Mișcării Ecologiste din Moldova anunță că mai urmează a fi elaborate și difuzate alte șapte spoturi audio dedicate protecției și gestionarii corecte a resursele acvatice, aplicării unui management durabil al resurselor de apă, adresate comunităţilor şi factorilor de decizie.

REDACTOR: Liviu Damian

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *