În incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova au fost lansate două volume despre Mănăstirea Japca: ”Complexul monahal Japca: istorie și spiritualitate”, autor Ion Valer Xenofontov și „Cărțile de la Mănăstirea Japca”, semnată de Igor Cereteu și Octavian Moșin.

Potrivit directorul instituției, Elena Pintilei, lucrarea „Complexul monahal Japca: istorie și spiritualitate” prezintă contextul istoric și actual, cadrul spațial, arhitectural, terminologic și științific al Mănăstirii Japca.

”Sunt incluse portrete ale diriguitorilor comunității monahale, ctitorilor, binefăcătorilor și credincioșilor sfântului așezământ. Volumul înglobează documente, tabele și peste 100 de materiale ilustrative relevante despre complexul monastic. Ediția va fi de un real folos în identificarea itinerarului turistic al monumentelor istorice și de artă religioasă al spațiului pruto-nistrean”, a precizat Elena Pintilei.

Lucrarea „Biblioteca mănăstirii Japca. Catalogul cărților și însemnărilor manuscrise” prezintă un catalog descriptiv, cu ilustrații ale cărților identificate în biblioteca mănăstirii Japca în urma cercetărilor efectuate de doctorul habilitat în istorie Igor Cereteu și doctorul în istorie Octavian Moșin în luna noiembrie 2019 și în luna februarie a anului 2020.

În opinia doctorului habilitat în istorie Igor Cereteu, ideea de a elabora un catalog al cărților  bisericești de la Mănăstirea Japca s-a copt de mai mult timp. ”Anul trecut, am intrat în biblioteca mănăstirii și am găsit unele din valorile pe care le-a deținut mănăstirea în deceniile trecute. Noutatea este că până în prezent, după perioada interbelică, în Mănăstirea Japca nu au intrat cercetătorii. Cărțile din biblioteca mănăstirii nu au fost cercetate deocamdată”, a precizat Igor Cereteu.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *