Echipele de elevi din diferite localități ale Republicii Moldova, cu cele mai bune cunoștințe în domeniul electoral, au concurat în etapa finală a celei de-a treia ediții a Jocului intelectual „Ce? Unde? Când?”, care s-a desfășurat sâmbătă, 26 octombrie la Chișinău. Concursul a fost organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), cu sprijinul Comisiei Electorale Centrale (CEC) și al partenerilor externi.

La etapa finală au participat 11 echipe din din 5 localități – Chișinău, comuna Ciorescu, raioanele Anenii Noi, Ștefan Vodă și Florești.  Participanții au avut de răspuns la întrebări specifice domeniului electoral, atât din practica Republicii Moldova, cât și a altor state.

Echipa care a dat dovadă de cele mai bune cunoștințe a fost „Spiru Haret”, de la liceul cu același nume din Chișinău, pe locul II s-a situat echipa„Silver” din Anenii Noi, iar pe locul III – echipa „Etil-Metil din Ciorescu”.

Toți participanții au fost premiații, iar membrii echipelor care au urcat pe podium au primit cadouri speciale din partea organizatorilor

Jocul intelectual „Ce? Unde? Când?” în domeniul electoral este o bună oportunitate pentru a dezvolta cunoștințele tinerilor și ale viitorilor alegători, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.  „Sunteți viitorii participanți la alegeri, viitorii candidați pentru a ocupa funcții elective, de aceea vă îndemn să acumulați cât mai multe cunoștințe în aceste domenii”, a menționat el.

În plus, competițiile „Ce? Unde? Când?” sunt și un bun impuls pentru a stimula activismul civic al tinerilor, inclusiv în contextul în care prezența acestora la alegeri este mai  redusă, așa cum au arătat și scrutinele din 20 octombrie, mai susține președintele CEC.  „Astfel de evenimente sunt binevenite ca tinerii să cunoască un număr cât mai mare de aspecte ale alegerilor, să știe ce, unde și când să-și exprime votul și să-și apere drepturile în cazul în care vor fi lezate. Este o oportunitate pentru tinerii din toată republica”, a declarat Dorin Cimil.

Și directorul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Pavel Cabacenco, a menționat oportunitățile pe care le oferă concursurile „Ce? Unde? Când?” în domeniul electoral pentru tineri. „Ne pare foarte bine că avem atât de mulți tineri activi și energici care participă la asemenea concursuri. Ne pare bine că avem posibilitatea aceasta, cu sprijinul CEC, al partenerilor și al donatorilor noștri să organizăm acest eveniment frumos, ca dumneavoastră să veniți la Chișinău și să avem o competiție transparentă, corectă, ca să aflăm care este cea mai bună echipă în cunoașterea domeniului electoral”, a declarat Pavel Cabacenco.

Mottoul nostru este „Democrația se învață”. Învățăm într-o manieră ușoară, de joc intelectual”, a punctat directorul CICDE.

Jocul intelectual „Ce? Unde? Când?” cu tematică electorală a avut loc pentru prima oară în septembrie 2017. Cea de-a III-a ediție, din acest an, a fost organizată în două etape. Prima a fost cea regională, desfășurată  în perioada 25 aprilie – 28 mai 2019, la care au participat  peste 30 de echipe din mai multe localități și regiuni ale Republicii Moldova. În urma concursurilor regionale, au fost stabilite cele 12 echipe finaliste.

De la prima ediție a Jocurilor intelectuale „Ce? Unde? Când?” în domeniul electoral, din 2017, la concurs au participat în total peste 700 de elevi din aproximativ 80 de școli.

Competițiile se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *