Finis coronat opus, spuneau batrânii latini și chiar consideram că sfârșitul anului 2018 va fi încununat cu victoria zdrobitoare a ONG-urilor de mediu și a întregii lumi științifice în războiul contra pungilor din plastic, notează jurnalistul Alex Nistiricu în emisiunea sa “Atitudini și Acțiuni” de la radio “ECO FM”.

Lupte crâncene s-au purtat în acest război: zeci de seminare, mese rotunde, emisiuni radio și televizate unde se explica pe îndelete și pe înțelesul tuturor că acest război este unul de apărare și nu de cotropire. De apărare a mediului și sănătății noastre a tuturor împotriva deșeurilor.

La această concluzie am ajuns grație Legii adoptate în vara anului trecut și care urma să intre în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2019, unde negru pe alb se stipula că veacul pungilor de plastic a sfârșit.

Dacă e să fiu sincer, doar câțiva dintre cunoscuții mei se pot lăuda cu acea cultură a „deșeurilor”, care le-ar permite să se considere ostași iscusiți în acest război ecologic, dar și dânșii sunt reprezentanți ai organizațiilor de mediu. Mă consolam cu gândul că deși nu pot și nu am de unde cunoaște toată lumea care este inițiată în acest domeniu, eram convins că oricum campaniile de informare își vor atinge scopul. Cu regret s-a dovedit că realitatea este cu mult mai crudă și nedreaptă, vorba lui Eminescu.

Așadar, comercializarea pungilor din plastic de unică folosință nu va mai fi de găsit pe rafturile magazinelor. Vor fi categoric interzise pungile cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepţia celor care sunt folosite ca ambalaj iar începând cu 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea sau comercializarea și a pungilor din plastic foarte subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepţia celor care sunt folosite ca ambalaj.

Întregul editorial despre lupta cu pungile din plastic îl puteți audia pe “ECO FM”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *