30 de secunde – atât are la dispoziție personalul medical pentru a decide dacă se confruntă cu o urgență pediatrică. Este regula strictă prevăzută de protocoalele naționale, pe care trebuie să o respecte fiecare angajat medical din secția de primire urgentă sau pediatrie. Pentru o îmbunătățire a serviciilor în acest domeniu, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Mondială a Sănătății au inițiat o serie de instruiri practice pentru personalul medical din spitalele raionale. „Atenție: urgență pediatrică!” este genericul instruirilor care au demarat la 21 noiembrie 2019 în nordul țării și în cadrul cărora angajații medicali învață cum să aplice metodele moderne de diagnostic, tratament și managementul urgențelor, în cazul copiilor și nou-născuților. 

Inițiativa instruirilor în domeniul urgențelor pediatrice a fost impulsionată de rezultatele unor evaluări desfășurate în perioada 24-30 septembrie 2019 de către un grup de experți naționali și internaționali. Aceștia au evaluat  calitatea serviciilor pediatrice spitalicești din Drochia, Sângerei, Comrat, Cimișlia și Chișinău.

Ninel Revenco, vicedirector Cercetare, Inovare și Transfer tehnologic, Institutul Mamei și Copilului: „Ultimele evaluări privind calitatea asistenței medicale urgente spitalicești, desfășurate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în 8 raioane, inclusiv 3 din stânga Nistrului, au scos în evidență unele probleme legate de calitatea asistenței medicale destinate copiilor de la 0 la 5 ani. Este cert că avem de lucru pentru îmbunătățirea calității acordării asistenței medicale urgente. În cadrul instruirilor discutăm despre noi tendințe în triajul copiilor, în acordarea asistenței medicale nou-născuților, copiilor cu probleme respiratorii, diaree, pneumonie, bronșiolită, astm bronșic, laringită – maladii care sunt în topul adresărilor la urgențe.”

La prima instruire au participat peste 30 de angajați ai sistemului medical de urgență din Bălți, Fălești, Glodeni, Râșcani și Sângerei. Aceștia au învățat și au exersat practic cum să reacționeze rapid în situații de urgență, cum să identifice semnele prioritare în caz de infecții bacteriene și probleme respiratorii severe, traumatisme, intoxicații, șoc, dar și alte afecțiuni depistate la copii și nou-născuți. Totodată, fiecare participant a primit câte un exemplar al Ghidului de buzunar „Asistența spitalicească oferită copiilor (ghid de conduită pentru cele mai răspândite afecțiuni la copii)”, elaborat de OMS, precum și o sinteză a 12 protocoale prevăzute pentru cele mai frecvente situații în care părinții ajung la urgență cu copiii lor.

Dorina Savoschin, specialist, Laboratorul Științific Pediatrie, Institutul Mamei și Copilului: „Am venit aici cu un suport real pentru profesioniștii din Bălți. Seminarul de astăzi se bazează pe Ghidul de buzunar «Asistența spitalicească oferită copiilor» – un instrument practic editat de Organizația Mondială a Sănătății. Participanții vor înțelege mai bine cum pot să-l aplice, cum să ofere asistență medicală copiilor la un nivel mult mai înalt. Informațiile pe care le primesc participanții, despre protocoalele clinice utile și importante, reflectă cele mai întâlnite maladii la copii, care pot duce la deces – aceste stări de urgență care trebuie să fie calificate corect pe parcursul primelor 30 de secunde. Respectarea lor ne va permite să salvăm vieți.”

Drept primă destinație pentru desfășurarea instruirilor a fost aleasă Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Departamentului Pediatrie al Spitalului Clinic Municipal Bălți, care este singura din țară recunoscută internațional. Calitatea serviciilor medicale acordate pacienților din municipiul Bălți și din alte 12 raioane din nordul Republicii Moldova este confirmată de certificatul ISO, obținut în 2017.

Ala Condrea, medic șef, Unitatea Primiri Urgențe Pediatrice, Spitalul Municipal Bălți: „Profesia de medic cere instruire continuă. Apar noi tendințe în tratament, în programul de diagnostic, în acordarea ajutorului urgent tuturor pacienților, dar inclusiv copiilor, care sunt cei mai vulnerabili. Instruirile de acest fel ne dau puteri, ne încurajează, ne fac să acționăm mai sigur, cu încredere. Regret tendința care există în societate, când părinții se informează de pe rețelele de socializare și se adresează la medic în ultimul moment. Prin urmare, avem foarte multe situații de adresări tardive, când copiii vin deja cu complicații, în stare foarte gravă. Este importantă adresarea timpurie, pentru un diagnostic eficient și tratament reușit. Vreau să fac și un apel către părinți, bunici sau îngrijitori ai copiilor – să se adreseze la timp pentru a beneficia de ajutor medical.”

Natalia Guțu, medic pediatru, Spitalul Raional Sângerei: „Asemenea seminare ne ajută să ne împrospătăm cunoștințele și sunt foarte binevenite pentru perfecționarea noastră continuă. Acest ghid de buzunar pe care l-am primit mă va ajuta extrem de mult să aplic în practică cunoștințele, să stabilesc un diagnostic corect și să ofer un tratament eficient pentru fiecare copil.”

Seria de instruiri „Atenție: urgență pediatrică!” continuă la Cahul, iar până în data de 13 decembrie 2019 va ajunge în Căușeni, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca, Ungheni, Ceadîr-Lunga și Chișinău. Sub îndrumarea specialiștilor din capitală, angajații spitalelor raionale și ai unităților de asistență medicală urgentă sunt informați despre standardele internaționale legate de îngrijirea, monitorizarea și consilierea copiilor. Instruirile includ și activități practice, în urma cărora personalul medical din raioane își îmbunătățește cunoștințele despre urgențele pediatrice și obține mai multă experiență în tratarea acestora.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *