Mai multe bănci din Republica Moldova ANTENŢIONEAZĂ despre un nou val de atacuri cibernetice, prin intermediul unui program malițios.

MOLDOVA-AGROINDBANK:

Prin transmiterea unor mesaje electronice capcană, Qbot-ul este programat să sustragă datele de acces (user name, login, parola, OTP) pentru serviciile financiar-bancare și de e-mail, utilizate pe dispozitivul infectat. Aceste mesaje pot avea un link în conținut sau un fișier anexat de tip .zip, care conține un document MS Word ce rulează un macro, prin intermediul căruia se descarcă troianul și se realizează infectarea dispozitivului.

Pentru a limita riscul de infectare a dispozitivelor utilizate pentru serviciile financiar-bancare, vă recomandăm să:

Vă îndemnăm să fiți vigilenți și să vă protejați datele personale.

VICTORIABANK:

Având în vedere că, în ultima perioadă s-au intensificat campaniile malware, care afectează  în special soluțiile de Internet Banking și care folosesc, pentru a atrage atenția, mesajul Detalii secrete COVID-19 sau alte știri de informare, în special ce țin de situația pandemicăVictoriabank vine cu câteva sfaturi.

 

Pentru siguranța banilor dumneavoastră, vă recomandăm următoarele:

MOLDINCOMBANK:

Atenție la escroci ce se prezintă drept reprezentanţii Băncii!

– Operatorii Moldindconbank NU apelează pentru a solicita datele confidențiale ale cardului sau parolele de unică folosinţă primite prin SMS!

– NU oferiți nimănui sub nici un pretextparolele de unică de folosință, datele cardului sau alte informaţii confidenţiale!

– Fiți  vigilenți și tratați cu suspiciune orice apel prin care vi se solicită datele personale, chiar dacă nr. de telefon seamănă cu cel al băncii!

Dacă totuși ați nimerit în astfel de situații și ați oferit datele personale, trebuie să blocaţi urgent cardul, utilizând serviciile online Web / Mobile banking sau să sunați la serviciul suport ☎ 022 548 940

EXIMBANK:

În contextul identificării unei noi campanii de atacuri cibernetice, cu utilizarea troianului bancar Qbot, în vederea reducerii riscului de infectare a dispozitivului utilizat de dvs. la efectuarea plăților ONLINE, Vă atragem atenția asupra necesității respectării următoarelor măsuri de precauție:

FINCOMBANK:

Pe fondul intensificării utilizării mijloacelor de plată electronice în contextul situaţiei epidemiologice curente se înregistrează şi o activitate a tentativelor şi fraudelor de tip “social engineering” asupra utilizatorilor mijloacelor şi instrumentelor de plată electronice. În contextul fraudelor înregistrate la începutul lunii aprilie a anului curent,  pe piaţa cardurilor de plată din Republica Moldova a fost identificată la nivel internaţional o nouă campanie de atacuri cibernetice, lansate de către grupare de criminalitate cibernetică care utilizează troianul bancar Qbot (QakBot, Plinkslipbot, QuakBot).

Din versiunile identificate, troianul vizează preponderent clienţii organizaţiilor din domeniul financiar-bancar, iar într-o măsură mai redusă, Qbot a vizat şi clienţi ai organizaţiilor din domeniul tehnologic, comercial şi al telecomunicaţiilor. De obicei, campania a afectat clienţii unor platforme care utilizează servicii de internet-payments prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) şi nu prin aplicaţii dedicate.
Prin transmiterea unor e-mail-uri capcana (spear-phishing), Qbot este programat să sustragă credenţiale de acces pentru platforme specifice a companiilor financiar-bancare şi serviciilor de e-mail şi date financiare. Aceste mesaje pot avea fie un link în conţinut, fie un ataşament de tip .zip, prin care se descarcă troianul şi se realizează infectarea dispozitivului.

Aşadar, pentru a limita riscul de infectare cu troianul bancar Qbot, recomandăm clienţilor noştri respectarea următorilor măsuri de precauţie:
Utilizarea de soluţii anti-virus şi actualizarea constantă a semnăturilor deţinute;
Evitarea deschiderii ataşamentelor sub forma de arhivă dacă provenenţa acestora este incertă şi dacă nu au fost verificate în prealabil cu soluţii de detecţie anti-virus;
Evitarea accesării ataşamentelor, link-urilor sau imaginilor nesolicitate, primate de la adrese de e-mail suspecte;
Actualizarea sistemului de operare şi evitarea utilizării sistemelor de operare care nu mai primesc support din partea producătorului;
Notificarea băncii atunci când clientul observă tranzacţii financiare care nu aparţin acestuia;
Dezactivarea executării manual a unor routine din MS Office (macro-uri);
Modificarea parolelor de access în cazul în care acestea sunt compromise.

Fiţi vigilenţi şi protejaţi-vă banii şi datele personale!

În situaţia în care suspectaţi că terţe părţi au folosit în mod fraudulos contul dumneavoastră sau pentru raportarea oricăror incidente privind securitatea informaţiilor contactaţi Сall Centrul Băncii prin telefon (022) 269999 sau utilizaţi chat-ul pe site-ul nostru fincombank.com.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *