În această noapte dormim mai mult, pentru că trecem la ora de iarnă. Vom da ceasurile înapoi cu o oră, astfel că ora 4 devine ora 3.

Aceasta trecere a fost adoptata pentru a economisi energia electrică prin utilizarea, cât mai mult, a luminii solare. În martie 2019, însă, Comisia Europeană a votat pentru renunţarea la schimbarea orei, începând cu anul 2021, pe motiv că trecerea la “ora de iarnă” poate afecta organismul uman.

Astfel, fiecare stat membru al UE va putea alege dacă rămâne permanent la ora “de vară” sau la cea “de iarnă”, ora standard. Ţările Uniunii Europene trebuie să informeze Comisia despre alegerea lor până în luna aprilie 2020.

Trecerea la ora de iarnă 2019 va fi resimțită din plin de organismul nostru. Schimbarea programului este un efort pentru organismul nostru, deoarece ritmul nostru biologic este modificat. Am putea considera acest ritm ca un model foarte precis, căruia îi place să urmeze un program regulat. Un decalaj de o oră înainte sau în spate îl poate deregla. Pe lângă modificarea ritmului natural și a producției de hormoni care răspund la lumina soarelui – cum ar fi melatonina – schimbarea orei ne afectează performanțele, cred specialiștii.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Pentru organismul nostru, shimbarea orei se traduce prin mai multă oboseală, probleme de adormire, senzația de a nu se fi odihnit la trezire și mai multă irascibilitate, ceea ce provoacă mai mult stres.

De asemenea, există unii hormoni, cum ar fi prolactina, care sunt alterați. Producția acestor hormoni este mai mare dimineața devreme și o schimbare a orei poate afecta comportamentul, provocând deci o mai mare irascibilitate. Spre exemplu, la menopauză, femeile au deja o fluctuație hormonală mai mare, pe lângă tulburări de insomnie sau dispoziție, astfel încât avansarea sau întârzierea ceasului le va înrăutăți simptomele.

Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze sănătatea, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc -, și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *