Locuitorii din mediul rural sunt conștienți că în Republica Moldova majoritatea instituțiilor mass-media manipulează publicul, deoarece sunt controlate și influențate politic. Totodată, ponderea locuitorilor din mediul rural care vizionează zilnic televiziunea și ascultă posturile de radio scade lent, dar constant, în timp ce frecvența de accesare a Internetului crește constant. Aceste și alte concluzii se conțin în Studiul privind percepția fenomenului dezinformării și manipulării de către consumatorii de produse mass-media din localitățile rurale, lansat de Asociația Presei Independente (API) la 15 noiembrie a.c., în cadrul Conferinței “Campania STOP FALS! și impactul activităților de educare a consumatorilor de produse media”, scrie api.md.
Cercetarea a fost realizată de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-Research”, la comanda API, în perioada 5 august 2019 – 9 septembrie 2019, pe un eșantion de peste o mie de respondenți din mediul rural, din rândul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. Potrivit studiului, mai mult de jumătate din cei chestionați (58,5%) consideră că în R. Moldova există instituții mass-media care fac propagandă și manipulează cetățenii și doar 31,4% afirmă că mass-media transmit/publică știri adevărate. La fel, doar 24,6% din respondenți cred că mass-media este liberă și transparentă. În același timp, fiecare al cincilea respondent susține că în țara noastră există instituții media care difuzează informații false în mod premeditat. Solicitați să menționeze mass-media care difuzează știri false și manipulatorii, respondenții au remarcat, în primul rând, posturile de televiziune. Astfel, cel mai des au fost menționate posturile Publika TV (28,1%) și Prime TV (22,9%). În top 5 se mai află Moldova 1 (14,2%), Jurnal TV (13,0%) și Canal 2 (10,8%).
Topul posturilor TV care se bucură de încrederea populației diferă într-o oarecare măsură de cel care este mai des urmărit de cetățeni. Astfel, pe primul loc în topul încrederii se situează TV8, cu aproape 90% din respondenți, deși în celălalt top el nu apare printre primele zece. TV8 este urmat după nivelul de încredere de Jurnal TV, PRO TV, TVR și Publika TV.
Cu referire la Campania STOP FALS!, desfășurată de API în perioada 2018-2019, autorii cercetării constată că o bună parte din cetățeni au reușit să se informeze despre activitățile și conținutul acesteia. Astfel, 28,1% dintre respondenți afirmă că au auzit despre Campania STOP FALS!, iar în localitățile rurale incluse în proiect, fiecare al zecelea locuitor a participat personal la întâlniri de informare/educare desfășurate în cadrul campaniei.
Iată câteva din concluziile la care au ajuns autorii studiului după analiza particularităților consumului mediatic în rândul consumatorilor de produse mass-media din mediul rural:
– principalele surse de informare ale cetățenilor din mediul rural sunt televiziunea și Internetul;
– ponderea locuitorilor din mediul rural care vizionează zilnic televiziunea și ascultă posturile de radio scade lent, dar constant, în timp ce frecvența de accesare a Internetului crește constant;
– rețelele sociale Facebook și Odnoklassniki sunt cele mai populare rețele sociale în rândul cetățenilor din localitățile rurale;
– pe primul loc în topul posturilor TV în care locuitorii din mediul rural declară că au încredere se află TV8, urmat de Jurnal TV și PRO TV, iar cele mai audiate posturi de radio sunt Radio Moldova, Radio Plai și Radio Noroc;
– top cinci cele mai vizitate portaluri web de către respondenții sondajului sunt: Protv.md, Jurnal.md, Publika.md, Unimedia.info și Diez.md;
– portalul Stopfals.md se află în top cinci portaluri la capitolul încrederii, conform aprecierilor oferite de respondenții sondajului.