Premierul Ion Chicu avertizează că, în câteva săptămâni, sistemul medical din Republica Moldova va fi la limită și locurile în spitale vor fi insuficiente pentru numărul mare de pacienți.

Într-o postare publicată în dimineața de 20 noiembrie pe pagina sa de facebook, prim-ministrul a îndemnat cetățenii la prudență maximă. Ion Chicu a atras atenția că, în pofida eforturilor OMS și a întregii comunități internaționale, pandemia capătă amploare pe plan global, dar și în Republica Moldova.

„Numărul de cazuri crește, iar presiunea pe spitale și medici este una enormă. Actualmente, suntem pe locul 19 în Europa după numărul de cazuri raportat la 1 milion populație și pe 13 la numărul de decese raportat la 1 milion populație. Deși la etapa actuală locuri în spitale și în secțiile de terapie intensivă mai avem, în căteva săptămâini sistemul medical va fi la limită și vom avea dificultăți mari la internarea bolnavilor noi de COVID19”, a mai scris premierul.

Șeful Executivului a mai afirmat că nu își dorește măsuri de restricționare a activităților economice și a circulației.

„În condițiile în care nu ne dorim și (sincer vorbind) nu putem veni cu măsuri de restricționare a activităților economice și a circulației libere a cetățenilor, arsenalul de instrumente ale statului pentru a stopa răspândirea acestui virus este destul de limitat. În această situație rog cetățenii Republicii Moldova să manifeste maximă atenție și responsabilitate față de propria sănătate, dar și a semenilor din jur. E greu de respirat cu mască, știu, dar utilizând acest mijloc de protecție avem o șansă în plus de a rămîne sănătoși, de a rămâne în viață”, a mai scris Chicu.

Potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova au fost testate pozitiv peste 95 de mii de persoane, iar circa două mii au murit.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *