Organizațiile semnatare îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să aleagă doi candidați la funcția de judecător constituțional care vor fi cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios. De asemenea, organizațiile semnatare îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii să-și motiveze hotărârea, dând un exemplu de un concurs bazat pe merit și transparent.

La 20 iunie 2019, Președintele Curții Constituționale și-a depus demisia din funcția de judecător și Președinte al Curții Constituționale. La 26 iunie 2019 și-au dat demisia din funcția de judecători constituționali și ceilalți 5 judecători. Demisiile au survenit după ce Curtea Constituțională, în perioada 7 – 9 iunie 2019, a adoptat șase acte care nu s-au bazat pe Constituția Republicii Moldova și propria jurisprudență, fapt confirmat chiar de Comisia de la Veneția la 24 iunie 2019. Acestea au generat o criză politică fără precedent în Republica Moldova.

Demisiile judecătorilor constituționali au dat posibilitatea instituțiilor abilitate să selecteze persoane integre și competente în funcția de judecători constituționali. Toate cele trei instituții – Parlamentul, Guvernul și CSM – au anunțat concursuri publice pentru selectarea judecătorilor. CSM a anunțat concursul la 2 iulie 2019. În anunț CSM a indicat etapele de desfășurare a concursului și anume preselecția candidaților și interviul, care va avea loc pe 16 iulie 2019, când vor fi anunțați și câștigătorii concursului. CSM nu a anunțat nici criteriile de selecție și nici dacă interviurile vor fi publice.

La concursul anunțat de CSM s-au înscris 14 candidați, un număr fără precedent de mare comparativ cu concursurile precedente. Acest număr sugerează un interes sporit și, probabil, o încredere că de data aceasta CSM va lua decizii în bază de merit și va selecta cei mai buni candidați. Având în vedere acest lucru, cât și circumstanțele rușinoase ce au dus la demisia judecători constituționali precedenți, CSM are o misiune deosebit de importantă – selectarea a doi candidați cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios. Încurajăm CSM-ul să examineze cu atenție investigațiile jurnalistice cu privire la candidații care s-au înscris la concurs, precum și altă informație de care dispune cu privire la candidați.

Având în vedere practica defectuoasă a CSM cu privire la organizarea concursurilor cu privire la selecția și promovarea judecătorilor din ultimii 4-5 ani, și anume lipsa unor criterii de selecție și nemotivarea ultimelor hotărâri cu privire la selectarea judecătorilor constituționali, solicităm respectuos CSM-ului:

1)      să anunțe criteriile de selecție a candidaților la funcția de judecător constituțional înainte de efectuarea interviului;

2)      să facă publice interviurile sau cel puțin să le publice imediat după finalizarea ședinței CSM în cazul în care acestea nu se vor efectua în ședința publică a CSM;

3)      în cazul în care termenul scurt nu permite verificarea minuțioasă a candidaților, îndemnăm CSM-ul să amâne concursul sau decizia cu privire la candidații aleși pentru câteva zile;

4)      să selecteze doi candidați cu adevărat integri și competenți;

5)      să motiveze convingător hotărârea cu privire la alegerea celor doi judecători ai Curții Constituționale.

În cazul în care CSM-ul din nou va alege, fără o motivare convingătoare, persoane compromise în funcția de judecător constituțional, îndemnăm Parlamentul să examineze de urgență posibilitatea modificării legislației în vigoare pentru a asigura că în viitor CSM nu acționează în interes corporativ sau de grup.

Semnatari:

 1. Amnesty International Moldova
 2. Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”
 3. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
 4. Asociația pentru Politică Externă (APE)
 5. Asociația Promo-LEX
 6. Centrul „Contact”
 7. Centrul de Investigații Jurnalistice
 8. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
 9. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
 10. Comunitatea WatchDog.MD
 11. CPR Moldova
 12. Fundația Est-Europeană
 13. Ambasada Drepturilor Omului
 14. Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”
 15. Institutul de Politici Publice (IPP)
 16. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
 17. Transparency International Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *