Sursa mirosului neplăcut din capitală este generată de activitatea dubioasă a unor agenți economici din Chișinău. Drept dovadă, circa trei tone de resturi de la pește depistate în grătarele de la Stația de Epurare. Despre aceasta au comunicat reprezentanții  companiei „Apă-Canal Chişinău” (ACC).

„Mirosul neplăcut din Chișinău, înregistrat în ultima perioadă, este cauzat de către unii agenți economici. Și anume acei consumatori non-casnici care deversează direct la Stația de Epurare ape uzate cu concentrații maxim-admisibile”, au scris reprezentanții ACC.

Pe parcursul zilei de ieri, specialiștii furnizorului de apă au efectuat mai multe controale la unii agenți economici. La unul dintre agenții economici care se ocupă cu prelucrarea peștelui au fost depistate chiar în sistemul de canalizare resturi de pește.

În acest context, specialiștii ACC vor estima prejudiciile aduse sistemului de canalizare și Stației de Epurare. Mai mult, cei vinovați de situația creată vor fi pedepsiți.

De asemenea, verificările agenților economici și prelevarea probelor vor continua și în următoarele zile. Responsabilii furnizorului de apă estimează că lista agenților economici vinovați de situația creată va crește.

Procuratura Generală s-a autosesizat referitor la mirosul neplăcut ce persistă în Chișinău și poluarea râului Bâc și a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate.

În cadrul investigațiilor, procurorii vor solicita și opiniile organelor de control de stat, pentru ca acestea să se pronunțe, în limita competențelor lor, asupra existenţei sau nu a încălcării legislației din domeniu şi prejudiciului cauzat prin încălcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *