O remunerare de 235 de mii de euro i-ar fi determinat pe procurorii Anticorupție să înceteze urmărirea penală și să-l elibereze din arest pe un om de afaceri, suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Intermediarul care a filmat cu camera ascunsă momentul în care transmitea banii unei procurore, a raportat cazul la Procuratura Anticorupție. Cazul a fost mușamalizat, iar plângerea a fost iradiată de la evidență, scrie portalul anticoruptie.md.

De la traficant, la om de creație și mecenat

Gheorghe Vîrtosu. Foto: virtosuart.com

Omul de afaceri care a fost cercetat de CNA pentru spălare de bani se numește Gheorghe Vîrtosu și locuiește în satul Mălăești, raionul Orhei. La începutul anilor 90 acesta a reușit să emigreze în Marea Britanie, iar peste câțiva ani a obținut și cetățenia engleză. În 2004, Gheorghe Vîrtosu este încarcerat în Franța și condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic de persoană. Totodată, istanța a dispus confiscarea imobilelor și a automobilului de lux, deținute de Vîrtosu, precum și a peste 300 de mii de lire sterline, deținute de Vîrtosu în bancă. Presa scria în perioada respectivă că Vîrtosu ar fi fost capul celei mai mari rețele de trafic de carne vie pentru bordelurile din Europa.

În tip ce își ispășea pedeapsa, Gheorghe Vârtosul începe să scrie proză, cârțile sale „O inimă de broscuță” și „Destin încarcerat” fiind apreciate de criticii din Europa. Fiind în închisoare, basarabeanul din Mălăești descoperă încă o vocație a sa, pictura. Ulterior, lucrările sale ajung exponatele mai multor galerii de artă din afara țării.

După ispășirea pedepsei, Gheorghe Vîrtosu revine în satul său de baștină, Mălăești, și începe să construiască locuințe pentru el și membrii familiei sale, restaurează casa părintească pe care o transfomă în muzeu, amenajează un parc și începe construcția unei biblioteci. În același timp, Vîrtosu începe și construcția unui depozit frigorific, în care în prezent păstrează fructele majoritatea producătorilor agricoli din împrejurimi.

Oamenii din sat au doar cuvinte de laudă pentru Vîrtosu: a sponsorizat grădinița și școala, a creat locuri de muncă și a făcut doar fapte bune pentru sat.

Gheorghe Vîrtosu nu a dat curs solicitării noastre de a discuta. În parcul din Mălăești ne-am întâlnit cu sora sa, Iulia. Femeia ne-a comunicat că fratele ei nu dorește să apară în public și că „s-a retras la tablourile sale”.

Sora lui Gheorghe Vîrtosu ne-a mai spus că acesta a avut de suferit din cauza dosarului fabricat, că Adriana Bețișor a condus ancheta și că i s-a făcut percheziție. „Bețișor a trimis mascații. Au răscolit peste tot, au căutat documente privind contabilitatea dublă, dar nu au găsit nimic”, a precizat femeia.

Cum a ajuns Vîrtosu în vizorul CNA

Urmărirea penală pe numele lui Vîrtosu a început în toamna anului 2014, după ce acesta, ajutat de câteva persoane, aduce în țară un milion 546 de mii de euro în numerar. Ulterior, banii sunt oferiți ca împrumut unor firme nou-create care investesc în construcțiile pornite de Vîrtosu. Alte 936 de mii de euro sunt aduse în Republica Moldova prin intermediul unei firme offshore care transferă banii pe conturile firmelor controlate de Vîrtosu, ca împrumut.

Tranzacțiile sunt observate de către angajații Serviciului de combaterea și prevenirea spălării banilor din cadrul CNA. Este pornită urmărirea penală. Vîrtosu și administratorul firmelor sale, Constantin Gamarț, sunt reținuți, iar pe bunurile și contuile bancare ale firmelor este aplicat sechestru.

Cum a fost transmisă „răscumpărarea”

Pentru „rezolvarea problemei” de la Vîrtosu s-ar fi cerut mită de 250 de mii de euro. Cel care a transmis banii este Andrei Cociorvă, un tânăr om de afaceri din satul Brăviceni, localitate vecină cu Mălăeștiul, moștenitorul afacerii cu brânzeturi și a brandului „Mozzarela de Brăviceni”, creat de tatăl său, regretatul Vladimir Cociorvă.

Banii, în sumă de 235 de mii de euro, ar fi fost transmiși în două tranșe, în octombrie 2015, prin intermediul Victoriei Pascalov, pe atunci procuroră în sectorul Râșcani al Capitalei. Andrei Cociorvă a reușit să filmeze cu o cameră ascunsă momentul în care transmite Victoriei Pascalov peste o sută de mii de euro și îi spune ca până vineri problema să fie rezolvată, iar procurora îi dă asigurări că totul „va fi normal”.

La 16 octombrie 2015, procurora Anticorupție Adriana Bețișor emite o ordonanță prin care acceptă propunerea ofițerului de urmărire penală din cadrul CNA, Vasile Șeremet, privind scoaterea de sub urmărire penală și clasarea procesului penal în privința lui Vîrtosu și a asociaților săi. Prin aceeași ordonanță este dispusă și ridicarea sechestrului de pe bunuri și mijloacele financiare.

Continuarea subiectului o citiți pe anticoruptie.md.

AUTOR: Julieta Savițchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *