Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare ‘’JOC’’ are un nou Director General. Este vorba despre Aliona Baroncea-Strâmbeanu, un cunoscut și apreciat critic de teatru din Republica Moldova și de peste hotare ei. Strâmbeanu a activat, până acum, în cadrul ministerului Culturii al Republicii Moldova în calitate de şef direcție Arte, Învățământ Artistic și Insdustrii Culturale.

Timp de 25 de ani, Aliona Baroncea- Strâmbeanu a cunoscut valoarea patrimoniului cultural și național al acestei instituții precum și problemele cu care se confruntă Ansamblul în ultimul deceniu. Baroncea-Strâmbeanu a fost numită în această funcție pentru a readuce Ansamblul la faima sa în lume de odinioară, renovând și promovând repertoriul coregrafic din patrimoniul creat în mare parte de maestrul Vladimir Curbet, dar și dezvoltând alte direcții de activitate, unul dintre cele mai importante fiind lansarea în plan internațional al acestui Brand renumit al Republicii Moldova.

Printre primile acțiunii deja interprinse este stabilirea unui turneu grandios pentru perioada 9-12 noiembrie 2017 în trei orașe mari din Israel: Tel-Aviv, Haifa, Ashkelon susținut și organizat împreună cu ambasada R. Moldova în Israel. În prezent, au loc repetițiile la spectacolul coregrafic cu care se va merge în Israel, iar prima sa prezentare se planifică în țară cu un concert mare la Palatul Național pe data de 3 noiembrie.

Alt moment important pentru renașterea ‘’JOC-ului’’ este numirea în funcția de Prim-Dirijor a Masterului, Vasile Goia, care a stat în fruntea celor mai de succes orchestre din țară, fiind apreciat pentru creația sa artistică în România, Federația Rusă și în multe alte țări ale lumii unde și-a desfășurat activitatea. Actualmente trupa de balet și orchestra este supusă atestării potrivit standartelor artistice înalte. La fel se întreprind acțiuni privind și noua structură administrativă și tehnică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *