Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a reacționat la informațiile apărute în presă cu privire la conținutul de nitrați în căpșuni.

Astfel, instituția dă asigurări că anual este monitorizat conținutul reziduurilor de pesticide și nitrați în produsele alimentare de origine vegetală, inclusiv căpșuni. ANSA urmează să preleveze  400  de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați.

Totodată, Agenția recomandă procurarea produselor căpșunilor doar din locuri autorizate sau înregistrate, acolo unde acestea sunt însoțite de certificatul de inofensivitate sau buletinul de încercări eliberat de către un laborator acreditat. Totuși, ANSA menționează că responsabil de inofensivitatea produselor agroalimentare realizate o poartă producătorul.

„Investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoarele acreditate, iar dispozitive digitale din comerț (nitratoteste) nu pot fi verificate metrologic, astfel rezultatele obținute cu privire la conținutul de nitrați nu sunt considerate veridice, totodată, limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu legislația națională”, precizează experții Agenției.

În cazul în care aveți sesizări/reclamații/suspiciuni cu privire la calitatea produselor Vă rugăm să le depuneți la Linia fierbinte – 0800 800 33, la numărul de viber – 067675544, în format electronic la adresa de e-mail – info@ansa.gov.md, sau la Ghișeul unic al consumatorului – Chișinău, str. M. Kogălniceanu 63.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *