Andrian Gavriliță, un adept al gândirii neconvenționale și al abordărilor inovative în soluționarea problemelor complexe din societatea moldovenească, este consultant în politici publice în cadrul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu o experiență de peste șapte ani în domeniu. De ceva vreme, el lucrează cu reprezentanți ai societății civile și ai sectorului privat, precum Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” și compania „Bertam Grup”, pentru a îmbunătăți calitatea educației din penitenciare și a crea oportunități de angajare în câmpul muncii pentru foștii deținuți, astfel oferindu-le o șansă de a ieși din cercul vicios al recidivei infracționale.

Andrian, ești persoana care promovează activ angajarea foștilor deținuți și dezvoltarea businessului social în penitenciarele din Republica Moldova. De ce te-a interesat anume acest domeniu și de ce ai ales să susții anume acești oameni?

Sincer să fiu, nu a fost inițial o alegere, ci mai degrabă un rezultat al unor noi sarcini de lucru. Însă mă bucur foarte mult că s-a întâmplat anume așa și că am început să activez în acest domeniu. Sursa mea de inspirație și entuziasm au fost primele vizite la compania „Bertam Grup”. A fost foarte plăcut să văd o companie, care este construită pe incluziunea și angajarea persoanelor care au ispășit pedepse, să văd că această practică funcționează de facto și că așa ceva este posibil la noi în țară. M-a încurajat și faptul că am întâlnit oameni care au reușit să își schimbe soarta. Apoi am conștientizat potențialul enorm al lucrului cu deținuții – timpul pe care aceștia îl au la dispoziție. Până la urmă, timpul este factorul principal care îi împiedică pe mulți oameni să facă studii, să obțină noi calificări și să își continue dezvoltarea personală și profesională. Deținuții penitenciarelor nu au așa impedimente și aici am văzut multe oportunități de a valorifica la maxim timpul lor de aflare în detenție. Desigur, în mod ideal, aș vrea ca noi să putem preveni încarcerarea persoanelor, dar, odată ce sunt acolo, consider că este foarte important să folosească această oportunitate de mult timp liber pentru a învăța și a se schimba spre binele lor și al celor apropiați.      

Cum au apărut aceste noi concepții de a instrui un deținut, de a-i face cunoștință cu potențiali angajatori din libertate, de a crea un business și servicii în penitenciare? Inovația vă aparține sau este ceva preluat din practica internațională?

Nu pot să spun că a fost cazul în care am citit instrucțiuni de bune practici și le-am implementat. A fost, de fapt, un mix dintre: aflăm ce practici deja există, ne gândim singuri ce ar trebui să existe la noi și ne consultlăm cu colegii care lucrează în domeniu și cunosc specificul. Aici un rol important l-a avut A.O. „Inițiativa Pozitivă”. În urma unui schimb de idei cu colegii din această organizație, am avut deja o imagine mai clară a situației din țară și a apărut o anumită viziune a ceea ce putem realiza în penitenciare. Am înțeles că producerea materialelor e mai problematică, fiindcă penitenciarul e ca o vamă în plus, și că trebuie de creat posibilitatea ca deținuții să poată presta servicii de la distanță. Ideea de a crea încăperi moderne de instruire în penitenciare, unde deținuții să poată învăța, obține calificări, interacționa cu potențiali angajatori și presta servicii ne-a plăcut foarte mult și am susținut-o cu drag. Apropos, primul meu vis a fost să creez un call-centru în unul din penitenciare. Nu e simplu (zâmbește), dar nu încă am renunțat la el.

Interviul integral oferit de Andrian Gavriliță îl puteţi citi pe positivepeople.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *