Anatol Fornea este tânărul artist și student în anul II la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, care la doar 20 de ani se poate lăuda deja cu lucrări și expoziții. Este pasionat de pictură și desen încă de la o vârstă fragedă, iar pentru el caricatura este cel mai sincer mod de exprimare. Pe lângă pictură, Anatol mai are o pasiune, și anume, cea de a scrie poezii.

 M9: Când a apărut pentru prima oară pasiunea față de artă?

Anatol Fornea: De când  eram încă micuţ a apărut o strânsă legătură între mine și artele vizuale. Fiind un puști, îmi petreceam des timpul între culori și hârtie.

M9: Care este prima ta amintire legată de desen, caricatură?

Anatol Fornea: Primele amintiri legate de desen nu sunt clare, în ceea ce privește caricatura, însă, prima a fost realizată vara trecută.

M9: Cum a fost prima ta expoziţie, ce emoţii ai trăit atunci când oamenii admirau sau se uitau critic la lucrările tale?

Anatol Fornea: La prima mea expoziție emoțiile au fost puține, am fost cuprins de sentimente de melancolie și emoții pozitive. Au fost prezenți colegii mei, profesorii și prietenii care au venit să mă susțină și să-mi ureze succes.

M9: După ce criterii îți alegi oamenii pe care îi caricaturizezi?

Anatol Fornea: Nu am un criteriu anumit, aleg personalități în funcție de popularitatea lor de pe site-urile de socializare.

 

M9: Ce simțeai la început atunci când desenai și ce înțelegeai prin a crea artă?

Anatol Fornea: La început mi se părea ca o joacă însă odată cu trecerea timpului am înțeles că există o conexiune aparte caracteristică eului meu. Simțeam un amalgam de emoții și o trăire feerică aparte.

M9: Știm că pasiunea de a picta îți poate aduce și venituri, cum stau lucrurile în cazul tău?

Anatol Fornea: Personal eu nu aș trage o linie clară, deoarece pasiunea rămâne sursa oficială a oricărei activități artistice, iar faptul că mai câștig de pe urma artei pe care o fac mă motivează încă și mai mult.

M9: Care sunt personalitățile care te inspiră în prezent?

Anatol Fornea: În prezent mă inspiră Alexandru Plăcintă și Alex Buretz.

M9: Ştim că, pe lângă pictură, mai ai o altă pasiune – poezia. Ce te-a motivat să începi a scrie?

Anatol Fornea: Am început să scriu la îndemnul lectorului Dumitru Maxim. Acesta mi-a văzut blogul unde eu aveam doar 2 poezii și mi-a zis să continui că îmi reușește. Așa a început relația mea cu poezia la cursul Platforme Mediatice unde scriam poezii pentru blog.

M9: Ce te caracterizează cel mai bine?

Anatol Fornea: Consider că caricaturile mele spun tot ce trebuie să știe cineva despre mine.

AUTOR: Veronica Darii, reporter stagiar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *