Scriam anterior despre o formulă a corupției: Corupția = Monopol + Discreție – Transparență – Responsabilitate, care a fost elaborată de către Robert Clitgaard, în baza căreia eu am facut o analiză a corupției în achizițiile publice în Republica Moldova. (vezi aici)

Valoarea monopolului poate fi diminuată, dar nesemnificativ şi doar pe cale legislativă. Valoarea Discreției poate fi diminuată într-o cotă mai mare, funcție de celelalte componente ale formulei. În schimb, valoarea Transparenței şi a Responsabilității pot fi aduse la cote maxime, prin metode mai simple, astfel încât rezultatul acestei formule să fie aproape de zero.

Astăzi voi vorbi despre Transparența achizițiilor publice şi cum aceasta poate fi sporită.

Conform unui studiu realizat de către IDIS Viitorul, vezi aici, administrațiile publice postează parțial informația despre achiziții pe paginile web, iar unele nici nu au pagini web sau le au, dar acestea sunt inactive. Iar unele autorități continuă practica secolului trecut de a posta unele anunțuri pe panourile de anunțuri din fața primăriilor. Justificarea cea mai frecventă a lipsei transparenței este lipsa de cadre pe comunicare şi media. Îi cred, desigur. Mai mult ca atât, mulți functionari nici nu au cunoştintele necesare de a o face.

Din punctul meu de vedere, problema aceasta poate fi rezolvată printr-o metodă care ar da rezultate mult mai largi decât doar asigurarea transparenței în achizițiile publice. Aceasta ar fi implicarea în activități de voluntariat a elevilor claselor a 11-a si a 12-a. Implicarea liceenilor în aceste activități de voluntariar ar generea următoarele beneficii:

1. Sporirea până la 100 % a transparenței achizițiilor publice: plasarea hotărârilor consiliilor despre alocările bugetare; plasarea planurilor de achiziții, a anunțurilor de intenție, a tuturor procedurilor de achiziție desfăşurate cu documentele aferente, precum şi a contractelor de valoare mică, procesele verbale de deschidere şi evaluare ale ofertelor, a contractelor de achiziție, a raporturilor de monitorizare a executării contractelor. Astfel, orice cetățean, ONG, jurnalist ar putea avea acces la întregul lanț a unei proceduri de achiziție şi un acces per ansamblu la întregul proces de achiziții publice într-un an bugetar şi ar putea monitoriza eficiența utilizării banului public şi a calitatea executării contractelor de achiziții.

2. Liceenii voluntari ar avea un beneficiu enorm din această activitate. Formal, aceştia ar beneficia de un certificat de voluntariat, care este foarte apreciat pentru obținerea burselor, la aplicare de proiecte, etc; Aceştia ar avea o activitate bună şi le-ar rămâne mai puțin timp pentru discuții pe la colțul străzii sau să-şi consume timpul inutil pe rețelele sociale; Liceenii respectivi ar învăța să lucreze cu documentele şi cu tehnica de birou, căci bieții studenți absolveți, unii dintre ei vin la interviurile de angajare ca fiind picați din pod şi nu arată deloc atractivi pentru angajatori; Aceştia ar putea să decidă pentru o orientare profesională sau poate ar evita acest domeniu, întelegând că nu este al lor. Dar cel mai important, liceenii voluntari ar deveni nişte cetățeni informați, care să ştie ce este un ban public şi cum acesta se administrează, cum este formată structura administrativă, problemele din sistem. Poate unii dintre ei ar dori să vină în politică şi să facă schimbarea.

O Transparență de 100 %, ceea ce este absolut real de realizat, ar atrage după sine creşterea Responsabilității funcționarilor din domeniul achizițiilor publice şi, desigur, diminuarea discreției acestora în elaborarea caietelor de sarcini, evaluarea ofertelor şi executarea contractelor, iar ca rezultat, corupția ar fi aproape de zero.

Corupția omoară dezvoltarea, iar corupția în achizițiile publice ne fură banii din propriul buzunar al fiecărui cetățean, lăsându-ne să trăim în mizerie şi sărăcie.

AUTOR: Ecaterina Meaun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *