Orice persoană la un moment dat are nevoie de o bancă, fie că e vorba de un credit, un depozit, un cont salarial sau o plată la ghișeu. Cu toate acestea nu toți înțelegem cum funcționează o bancă și care este rolul acesteia în cadrul sistemului financiar. Anume funcțiile de bază confirmă rolul crucial al băncilor într-o societate modernă, acestea fiind instituțiile care mobilizează banii disponibili pentru moment și finanțează afacerile private sau cheltuielile publice. De asemenea, dezvoltarea tehnologică completează rolul băncilor cu o altă funcție, cea de efectuare a plăților și a transferului de bani, operațiuni pe care fiecare din noi le facem aproape zilnic. 

Prăbușirea Uniunii Sovietice și trecerea la un nou model economic bazat pe antreprenoriat și inițiativă privată a creat premisele apariției și dezvoltării unor bănci comerciale și în țara noastră. După mai bine de 25 de ani de la acel moment, sectorul bancar a devenit principalul pilon al pieței financiare naționale, înglobând circa 90% din activele pieței sau în jur de 75 mlrd. MDL. De asemenea, mărimea și importanța sectorului este redată și de nivelul acestuia comparativ cu economia națională, activele bancare reprezentând mai bine de 55% din PIB. Mai mult ca atât, băncile comerciale sunt și cel mai mare finanțator al economiei moldovenești cu un volum de aproximativ 34 mlrd. MDL credite acordate, mult peste capacitățile altor instituții din mediul financiar, cum ar fi companiile de micro-finanțare sau societățile de leasing, care împreună cumulează finanțare de aproximativ 5,5 mlrd. MDL.

Cu toate acestea sectorul bancar autohton nu a fost lipsit de vulnerabilități, dezvoltarea și potențialul acestuia fiind afectate de o serie de probleme sistemice. Management defectuos, transparență scăzută a acționarilor, credite acordate fraudulos și spălare de bani, sunt poate cele mai importante elemente care l-au adus în pragul colapsului în toamna anului 2014. Rezultatele ulterioare ale investigațiilor demonstrează că tot acestui mixt de elemente a fost susținut permanent de flagelul corupției, flagel care a afectat atât activitatea unor manageri bancari, cât și cea a unor înalți funcționari de stat sau persoane expuse politic.

De ce sectorul bancar autohton nu este o istorie de succes?

Deși teoretic predomină așa zișii investitori străini, mare parte din capitalul sectorului bancar s-a aflat mai mereu sub controlul unor persoane autohtone. Cu toate că cota investițiilor străine atinge o valoare de 81% din capitalul social al băncilor, investitorilor instituționali din mediul bancar străin le revine o cotă de piață de doar 25% după valoarea activelor. Această lipsă de claritate și transparență redusă a acționarilor a fost unul din elementele centrale care au generat degradarea situației financiare la mai multe bănci. Motivul acestei situații nu este unul nou și nici întâmplător, cele mai mari resurse de bani și cele mai importante fluxuri financiare ale țării fiind realizate anume prin băncile comerciale.

Profitabil, pe alocuri slab supravegheat și sigur din punct de vedere al banilor investiți, sectorul bancar moldovenesc a fost mereu ținta grupurilor de interese și a oamenilor cu bani, obiectivul principal fiind… de a face și mai mulți bani. Anume acest interes sporit a generat o luptă aprigă pentru acțiunile băncilor, acele hârtii de valoare care determină în final cota de proprietate și pe cea de vot în cadrul unei societăți pe acțiuni. Lupta s-a derulat pe mai multe fronturi și pe parcursul mai multor ani, indiferent de regimurile și partidele aflate la guvernare. Prin intermediul instituțiilor de stat sau prin tranzacții dubioase în privat, scopul a fost același – controlul asupra băncilor și asupra resurselor financiare prezente în interiorul țării. Apogeul a fost atins către sfârșitul anului 2014 când sectorul bancar național a trecut printr-un moment de criză sistemică, care prin amploarea rezultatelor a atras până și nedumerirea comunității internaționale. Fraude de proporții, prăbușirea și lichidarea a trei bănci, corupție la nivel înalt și mai ales suma colosală de bani publici necesară pentru stabilizarea situației rămân drept cele mai dure concluzii ale acestui trist episod din istoria țării.

Studiu realizat de experţii de la “Expert-Grup”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *