În 2015, aproape 20 % din totalul salariaților din țară erau angajați în sectorul bugetar, sau circa 235 de mii de persoane, în scădere cu cu 8.9 % față de anul 2012. Din aceștia, peste 66 de mii erau angajați la administrația publică centrală, pentru care au fost cheltuiți 3,7 miliarde lei. Acestea sunt datele oferite de Centrul Analitic “Expert-Grup”.
În 2016, Ministerul Finanțelor a publicat numărul de unități de personal necesare și real angajate pentru realizarea funcțiilor de administrare a instituțiilor Administrației Publice Centrale.
Infograficul arată dimensiunea reală a sectorului bugetar, a administrației publice centrale versus sectorul real al economiei. De asemenea, prezintă costurile pe care le acoperă, fiecare din noi, în salarizarea salariul unui angajat în acest sector.
Astfel, având la bază datele despre unitățile de personal pentru perioada 2015 și cheltuielile de personal pentru aceeași perioadă, am încercat să prezentăm evoluția acestor doi parametri. Definiția sectorului bugetar a Biroului Național de Statistică oferă următoarea definiție a sectorului bugetar – totalitatea unităţilor finanţate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale şi din mijloace speciale, indiferent de subordonarea ramurală.
Alte cifre-cheie ale infograficului:
- În 2015, aproape 20% din totalul salariaților erau angajați în sectorul bugetar, sau mai puțin cu 8.9% față de anul 2012.
- Numărul unităților de personal din administrația publică centrală a crescut cu câte 2% anual din 2012 până în 2015. Acest lucru s-a datorat în mare parte creării noilor instituții la nivel central.
- Personal au fost proporționale angajărilor masive din aceste sectoare din perioada 2005-2009.
- Din 1000 de bugetari, în 2009, cei mai mulți – 612 – activau în învățământ, iar cei mai puțini în transporturi și drumuri.
- Din 1000 de bugetari, în 2015, cei mai mulți activau în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar cei mai puțini în Agenția Națională Antidoping. Cheltuielile de personal din APC au avut un ritm de creștere mai mare decât în sectorul bugetar.
AUTOR: Liviu Damian, reporter MOLDOVA 9