În 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 2.572 accidente rutiere, unde 3.305 persoane au avut de suferit. Din totalul numărului de persoane care au avut de suferit în accidente rutiere 277 sunt decedate, dintre care 17 sunt copii. Datele sunt prezentate de către ”Banca de date statistice din Moldova”. Ar fi foarte urât de a pune întrebarea: ”este mult sau nu?”, deoarece fiecare viață pierdută este o tragedie, dar fiind rece la sânge, încercăm să răspundem la această întrebare.

În 2019, Lituania, cu o populație aproximativ egală a Republicii Moldova, a înregistrat 66 decese la 1 milion de locuitori, ceea ce este 177 decese provenite din accidente rutiere. Letonia, în 2019, a înregistrat 69 decese la un milion locuitori.

Alte câteva țări, raportate la un milion de locuitori:
• Federația rusă – 124 decese;
• România – 96 decese (cu cea mai mare rată de fatalitate în spațiul UE);
• Ucraina – 95 decese;
• Bulgaria – 89 decese;
• Polonia – 77 decese;
• Italia – 55 decese;
• Slovacia – 51 decese;
• Franța – 48 decese;
• Germania – 37 decese;
• Danemarca – 35 decese;
• Irlanda – 29 decese;
• Suedia – 22 decese.

După un mic calcul, raportată la un milion de locuitori, în Moldova, în 2019, au fost înregistrate 106 decese. Deci, Moldova este în loc top 3. Dar este aceasta bun sau…? Dar de ce Moldova este pe așa loc în așa o statistică tragică? Cu ce ne deosebim noi de Suedia, Germania, Danemarca, Irlanda?

Primul factor care influențează această statistică este responsabilitatea individuală. Da, anume fiecare purtăm responsabilitate. Putem învinui statul cât dorim, dar dacă nu există responsabilitate – avem ceea ce avem. Este oare greu să urci la volan și să respecți regulamentul circulației rutiere? Viteza de circulație trebuie respectată necondiționat, deoarece probabilitatea de a deceda în urma unei ciocniri crește în progresie geometrică odată cu mărirea vitezei de circulație.

Ce înseamnă aceasta:
• La viteza de 70 km/h, probabilitatea de a deceda fiind șofer sau pasager în urma unei coliziuni frontale constituie cca 10%, la viteza de 80 km/h – 40%, iar la viteza de 90 km/h – 85%;
• Probabilitatea decesului în urma unei accident rutier, fiind în calitate de ciclist sau pieton, la viteza de 30 km/h este de 10%, la viteza de 40 km/h – 35%, iar la viteza de 50 km/h – 85%.

Inclusiv, responsabilitatea vine nu numai cu respectarea regimului de viteză, dar și cu respectarea semnalizării, regulilor de depășire, regulilor de traversare a intersecțiilor dirijate și nedirijate, și respectul conducătorilor auto unul față de altul.

Și totuși, aceasta este puțin. O problemă globală o joacă, desigur – CORUPȚIA MICĂ! Da, corupția mică ucide, corupția mare ucide și mai mult. Câte decese trebuie să aibă loc astfel încât să înțelegem că mergem într-o direcție greșită? Există multiple cazuri când în urma unui accident rutier soldat cu decese din vina conducătorului auto, se constată că acest conducător a fost penalizat de mai multe ori pentru nerespectarea regulamentului circulației rutiere? Republica Moldova nu duce o istorie pentru fiecare conducător auto, iar această întrebare a fost ridicată, cred că deja de sute de ori la diferite nivele, și tot nimic nu s-a mișcat din loc.

Dar ce vorbim de infrastructură rutieră? Starea tehnică a majorității drumurilor Naționale nu corespunde vitezei de circulație permise pe acele segmente. Ori credeți că pe un drum, de parcă au fost aruncate bombe din avion peste ele, poți circula cu 90 km/h? Și în genere, pentru așa o țară mică ca Republica Moldova, 90 km/h nu e prea mult (întrebare autorităților)? Ori ce facem cu drumurile nou construite? Corespund oare drumurile nou construite parametrilor de siguranță? Autoritățile au auzit vreodată despre calmarea traficului rutier? Ori primarul de Chișinău, împreună cu subalternii cred că cunosc totul și fac de capul lor fără a lua față cu părerea mediului academic? Eu cred că așa este. Atât timp cât în Moldova, camera de înregistrare a vitezei de circulație va fi amplasată până la trecerile pietonale pe drumurile expres, iar proiectoarele camerelor vor orbi conducătorii auto pe timp de noapte și ploaie, încât ei să nu vadă nimic ce se întâmplă în spatele lor (anume pe trecerea pietonală), vom avea acei 106 decedați la un milion de locuitori.

AUTOR: Artur Meşină

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *