Specialiștii sunt de părere că Pokemon Go atrage după sine adicții sau dependețte periculoase și foarte greu de controlat. Pokemon Go a reusit o ascensiune fenomenala intr-un timp foarte scurt, fiind instalat de peste 100 de milioane de ori pe dispozitivele mobile. Chiar daca studiile arata ca jocul are si efecte benefice colaterale, printre altele ajutand oamenii sa slabeasca intr-un timp relativ scurt, specialistii sunt de parere ca acesta atrage dupa sine adictii sau dependente periculoase si foarte greu de controlat.

In opinia lui Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, adictia apare atunci cand dam curs acelei compulsii de a instala prima data jocul si se intensifica dupa ce prindem primul Pokemon, de regula acesta fiind in proximitatea noastra. Acea mica “victorie” a noastra genereaza in creier o mica “explozie”, care elibereaza o cantitate mare de dopamina, numita si hormonul placerii. Astfel, in opinia specialistului, de fiecare data cand punem in practica acel comportament, coroborat cu interactiunea crescuta oferita de joc, simtim o placere foarte mare si creierul nostru isi doreste repetarea comportamentului creand astfel un cerc vicios. Cu cat repetam mai mult gestul sau trecem la un nivel superior, cu atat nevoia, respectiv adictia, creste.

“In spatele oricarui tip de dependenta – deci si in cazul adictiei fata de jocul Pokemon Go – se ascunde intotdeauna o emotie, o stare interioara de dezechilibru, stres sau tensiune interioara. Dependenta devine astfel un sistem de aparare care lucreaza de cele mai multe ori inconstient, independent de vointa noastra, protejandu-ne de acel stres. Ce putem sa facem noi la nivel constient este sa combatem aceste comportamente nocive, sa eliminam tensiunile interioare care conduc la comportamente automate. Nu vom vorbi despre autohipnoza sau alte metode de lucru cu subconstientul, ci de ceea ce putem sa facem lucrand doar cu mintea constienta”, declara Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Cum putem scapa de obsesia “Pokemon Go”?

Specialistul considera ca multi oameni esueaza in fata comportamentului, deoarece nu constientizeaza ca exista o diferenta majora intre a simti o dorinta interioara si a o pune in practica sau a executa actiunea de satisfacere a ei. Asadar, atunci cand cedam in fata dorintei, de fapt o vom intari si mai mult. Stiind acest lucru, putem sa ne folosim chiar de acest proces si, intrerupandu-l, putem diminua sau chiar eradica acea dorinta care pare irezistibila. Prezentam mai jos doua tehnici foarte simple si eficiente care ne ajuta sa nu mai dezvoltam obsesii, in special unele asa de mari, cum s-au dezvoltat in cazul fenomenului “Pokemon Go!, sau sa combatem si sa eliminam dependentele cu care ne confruntam deja.

TEHNICI:

Nenumarate studii arata ca, indiferent daca dam sau nu curs impulsului puternic de a ne juca (sau orice alta dependenta), intensitatea sa scade radical pana la disparitia completa uneori, dupa aproximativ 10-15 minute. Practic, atunci cand simti ca „trebuie” sa… fumezi, bei, mananci, sau sa joci Pokemon, daca in loc sa dai curs impulsului, iti propui sa mai astepti 10-15 minute, foarte probabil ca acea „nevoie” se va reduce sau va disparea complet. “Cand simtim acea tensiune interioara – sa deschidem jocul si sa hoinarim brambura pe strazi pentru a prinde Pokémonii cei obraznici – trebuie sa nu ii dam curs ci sa o observam si apoi sa ne concentram pe altceva, cam 10-15 minute. Vom vedea ca acea dorinta scade incetul cu incetul si, uneori, chiar vom uita ca aveam de prins monstruleti”, afirma Eugen Popa.

O metoda la fel de eficienta este ca, inainte de a porni jocul, sa intarziem actiunea cam 15 secunde si sa observam gestul nostru. “Pare un lucru banal, dar efectele sunt incredibile. Intrucat facem multe gesturi fara sa le constientizam, acestea devin automatisme, iar in acele 15 secunde avem timp sa vizualizam gestul nostru si sa-l calificam ca fiind unul impulsiv sau unul natural. In acest fel, reusim, in timp, sa eliminam acea dorinta puternica prin amanarea satisfacerii ei. Tehnica poate fi folosita la mult mai multe adictii, printre care fumatul, mancatul compulsiv sau consumul de alcool”, conchide Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Mai multe detalii aflați pe blogul lui Eugen Popa http://www.eugencpopa.ro/articole/invata-creste-daruieste-cu-eugen-popa-adictia-si-dependenta/

AUTOR: Eugen Popa, traineri pentru succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *