Chiar dacă crowdfund-ul profesional este un subiect relativ nou, acesta este practicat de zeci de ani inclusiv și în Republica Moldova în diferite domenii. Acesta reptrezintă practica de a finanța un proiect/cauză/afacere prin intermediul donațiilor de către un număr mare de oameni, în special în mediul on-line. Iar dacă înainte aveau loc intermedieri financiare, acum acesta le substituie.

Crowdfunding-ul modern își are începutul în anul 2008, odată cu lansarea uneia dintre cele mai cunoscute platforme de crowdfunding la nivel mondial – Indiegogo – și ulterior lansarea – Kickstarter – în 2009.

Există foarte multe campanii de crowdfunding în Republica Moldova care au avut mare succes și impact asupra beneficiarilor săi, ba chiar a oferit oportunități oamenilor să-și lanseze afaceri de mare succes. În pofida faptului că acesta este dese ori asociat cu domeniul social, caritate, de fapt crowdfunding-ul este o oportunitate reală inclusiv pentru finanțarea afacerilor, ideilor ingenioase, creative care nu au susținere financiară, dar urmează să aibă un impact. Oricât de ireal nu ar părea, dar cu cât ideea este mai cretivă sau nereală pentru alții, cu atât mai curând își va găsi banii necesari spre realizare. Iar dacă considerați că, cumpărându-vă un porc, cu care veți crea o primă expoziție foto vă va aduce profit, iar acesta vă va îndeplini visul vieții de a călători în jurul lumii, treapărat trebuie s-o faceți.

PRO crowdfunding:

CONTRA:

În Republica Moldova crowdfunding-ul se dezvoltă cu pași rapizi ,iar în 2016 a finanțat proiecte de peste $ 260.000 (prin intermediul platformei Guvern24), și peste 2 658 723 de euro au fost colectate în ultimele 18 luni (prin intermediul platformei caritate.md – sursa: caritate.md).

În literatura de specialitate găsim patru tipuri de crowdfunding, după cum urmează:

 1. Alegerea platformei de crowdfunding

În Repubica Moldova sunt puține platforme de crowdfunding, dar pe plan mondial există peste 2000 de platforme, unele mai generale, altele pe subiecte mai specifice, deci este la discreția fiecăruia să-și aleagă platforma cea mai potrivită pentru proiect.

Dar cum de fapt selectați platforma cea mai potrivită pentru dvs.? Indiferent dacă vreți să colectați bani pentru o situație de urgență, o idee de business, un proiect creativ, un vis personal, luați în considerație următorii factori pentru a alege platforma cea mai potrivită:

Tipul de strângere de fonduri – nu toate paginile de crowdfunding sunt create pentru a susține aceleași lucruri, de aceea hotărîți ce tip de fundraising veți realiza dvs., spre exemplu:

Plățile electronice presupun costuri:

P.S. Întotdeauna citiți “Terms and Conditions” să vedeți care sunt taxele.

 1. Crearea bugetului proiectului
  – Determinați suma de care aveți nevoie pentru proiectul dvs.
  – Adăugați la acea sumă taxele platformei și ale băncii
  – Dacă oferiți recompense – calculați costul recompenselor pentru a le putea livra și a vă rămâne fonduri și pentru implementarea proiectului (preferabil recompensele să fie obținute ca donații astfel încît să nu fiți nevoiți să deduceți costul acestora din suma colectată)

Exemplu de buget al campaniei de crowdfunding ar putea fi:

–           Video (€ 200 – € 500)

–           Publicitate (€ 200 / lună, dar există metode prin care poate obține gratuit)

–           Pachetul de identitate vizuala Brandbook + Graphics (€ 150 – 300)

–           Comisionul platformei (2 % pana la 7 % din suma colectată)

–           Costul unui comunicator/consultant (variabil)

 1. Perioada de desfășurare a campaniei

Contribuțiile sunt efectuate cel mai des la început și spre finalul campaniei.

Campaniile de 6 săptămâni au cea mai înaltă rată de reușită.

Planificați finalul campaniei astfel încât să nu coincidă cu sărbători sau cu o perioadă în care oamenii sunt mai dezinteresați în a efectua contribuții (de ex: sfârșitul de lună).

 1. Textul Proiectului
  – Scrieți o poveste despre proiectul dumneavoastră
  – Evidențiați problema și focusați-vă pe impactul asupra comunității
  – Prezentați soluția cu care veniți și impactul așteptat
  – Prezentați echipa
  – Includeți fotografii și schițe ale proiectului

               5. Strategia de comunicare și promovare. Campania de comunicare este elementul cheie al desfășurării cu succes a unui proiect finanțat prin intermediul crowdfunding-ului.

Recomandările pentru o campanie de crowdfunding reusită:
– Identificați persoana responsabilă de campania de comunicare.
– Creați identitatea vizuală (imagini, materiale promoționale, etc.).
– Identificați părțile interesate (băștinași, antreprenori, ONG-uri, membri ai diasporei, etc.) și stabiliți legătura cu ei.
– Identificați canalele de promovare (băștinași, membri ai diasporei, antreprenori, social media, TV, presa scrisă, etc.).
– Creați o rețea de ambasadori ai proiectului, aceștia vor spori eficiența campaniei și vor putea atrage potențiali donatori.

 1. Video de promovare. Experiența internațională sugerează că proiectele de crowdfunding care dispun de un video de prezentare au o rată de succes cu 30% mai mare.
  Video-ul trebuie să se încadreze în următorii parametri:
  – Să dureze între 1-3 minute;
  – O primă frază care va capta atenția oamenilor din primele secunde;
  – Istorie: Relatați cu sinceritate motivația dumneavoastră și valoarea proiectului;
  – Asigurați calitatea sunetului și a imaginii.

7. Comunicare activă utilizînd toate canalele de promovare:

Rețineți : Dacă hotărîți să faceți crowdfunding trebuie s-o faceți cu multă pasiune sau nu o faceți deloc. Fiți încăpățînați în obiectivele propuse dar super flexibili în ceea ce ține metodele de realizare.

Util:

https://www.cntm.md/ro/publication/ghid-de-crowdfunding

https://www.crowdfunding.com/

http://www.fundraising123.org/files/training/How%20to%20Make%20the%20Case%20for%20Giving.pdf

AUTOR: Victoria Morozov, fondatoarea și directoarea a 2 organizații în Marea Britanie, dar care activează în Republica Moldova: “The Moldova Project” și “Volunteering Moldova”. Colectează anual peste  £ 200 000 din donații internaționale pentru proiectele din Republica Moldova.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *