MOMO are ca scop subjugarea tinerilor până în punctul de a-i determina să se sinucidă. O primă victimă a fost semnalată în Argentina. Jocul îi încurajează pe tineri să îl contacteze pe personajul Momo, pe una dintre reţelele sociale, WhatsApp, Facebook sau YouTube. “Momo” utilizează ca fotografie de profil imaginea unei sculpturi feminine, cu trăsături groteşti, ochi bulbucaţi, păr negru şi picioare de pasăre. Subiectul a fost analizat și dezbătut în cadrul atelierului de lucru cu directorii adjuncți pentru Educație din instituțiile de învățământ general din raionul Orhei, care s-a desfășurat la data de 19.12.2019 în incinta I.P. Liceul Teoretic “Alecu Russo”, ședință organizată de Covaș Oltea – șef Sectie politici educaționale și management și Obadă Maria – specialist, coordonator metodist în cadrul Direcției Generale Educație a Consiliului Raional Orhei.

CUM ACŢIONEAZĂ “MOMO”…?

1. Imediat ce tânărul îl contactează pe Momo pe una dintre reţelele sociale, avatarul începe să-i trimită victimei imagini violente şi să-i inducă ideea că Momo ar cunoaşte detalii din viaţa privată a utilizatorului.

2. Momo ameninţă chiar că va apărea în timpul nopţii în casele tinerilor care participă la joc sau că le va întinde o capcană, dacă ei nu mai răspund mesajelor avatarului.

3. Jocul îi provoacă pe tineri să comunice cu un număr necunoscut.Persoana din spatele avatarului îi ameninţă pe jucători că vor păţi ceva grav dacă nu urmeză comenzile jocului.

În final, personajul cere utilizatorilor să se sinucidă cu camera telefonului pornită.

Date statistice…

Sinuciderea în Argentina: O fată de 12 ani pe nume Selena s-a sinucis spânzurându – se de un copac în curtea din spate a casei familiei. Chiar înainte de sinucidere, Selena s-a filmat pe un telefon mobil.

Potrivit ziarului local Diario Popular , Selenei a primit sarcina de a filma întreaga secvență de acțiuni până la moartea ei, folosind un telefon mobil, așa că una dintre ipotezele prezentate de poliție spune că aceasta este constrângerea la sinucidere.  În telefonul mobil al Selenei, corespondența a fost găsită cu un abonat numit „Momo”, pe a cărui imagine de profil apărea acest personaj.

Sinucideri au avut loc și în INDIA, BRAZILIA, COLUMBIA, FRANŢA şi toate legate de acelaşi joc “MOMO Challenge” sau PROVOCAREA LUI MOMO.

AUTOR: Ala Bordian, director adjunct al I.P. Gimnaziul “Ion Creangă” din Teleșeu, raionul Orhei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *