Stabilirea costului călătoriei cu transportul public și identificarea resurselor financiare pentru modernizarea și dezvoltarea acestuia reprezintă o provocare pentru autoritățile publice locale din cauza faptului că trebuie împăcate două obiective conflictuale.

Pe de o parte, costul serviciilor de transport trebuie să fie suficient astfel încât să fie asigurată o bună funcționare a întreprinderilor și acoperite investițiile necesare pentru procurarea unităților de transport. Pe de altă parte, costul călătoriei trebuie să fie rezonabil pentru a fi accesibil unui număr cât mai mare de locuitori.

La ședința operativă a serviciilor Primăriei din 9 septembrie 2019, directorul Întreprinderii Municipale Parcul Urban de Autobuze a declarat că prețul real de transportare al unui călător în municipiul Chișinău este de 10,51 MDL.

În acest context, apar mai multe întrebări: cum ar trebui să fie stabilit costul pentru un bilet de călătorie? Ar trebui pasagerii să achite costul real de călătorie? În ce măsură costul trebuie să fie subvenționat de către autoritățile locale din contul bugetului municipiului Chișinău?

 

Fullscreen Mode

AUTOR: Stanislav Ghilețchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *