Anti-semitismul nu este o valoare crestina. E, insa, asa cum explicam astazi, o valoare a secularismului european incurajat si justificat de stanga politica a Europei seculare. Inca nu am scris despre anti-semitism, dar e vremea sa-l discutam, avind in vedere numarul relativ mare de articole care au aparut si continua sa apara in doar in ultimele luni privind subiectul. Subiectul e relevant si pentru ca pe 18 aprilie, dupa calendarul evreiesc, Israelul a sarbatorit 70 de ani de existenta ca stat suveran dupa o absenta de 2000 de ani. Romania si, in general, tarile est europene, au fost acuzate aspru de catre occidentali, vreme de secole, de anti-semitism. Dar, ca de obicei, elita politica si intelectuala a Occidentului vede paiul din ochiul aproapelui nu birna din propriul ochi.
Evidenta privind anti-semitismul in Occident, insa, s-a acumulat si a devenit atit de masiva in ultimii ani, incit subiectul nu mai poate fi ignorat. Mai lamentabil, insa, este ca elita intelectuala si politica de stanga justifica anti-semitismul contemporan. Anti-semitismul a devenit politica oficiala in Scandinavia, mai ales in Suedia, iar in Marea Britanie si-a gasit un loc comfortabil in Partidul Laburist iar dincolo de Atlantic in Partidul Democrat din Statele Unite. Majoritatea politicienilor democrati de culoare din Statele Unite sunt anti-semiti, fac frecvent declaratii anti-semite, chiar virulente, se asociaza public cu anti-semitul Farrakhan din Chicago, fara, insa, ca mass media americana sa-i critice ori sa-i traga la rapundere. Dimpotriva, comentatorii de stanga atribuie anti-semitismul liderilor de culoare din Statele Unite populatiei albe, care zic ei, “a abandonat” si “marginalizat” populatia de culoare a Americii. Nu o data ori sproradic ci frecvent liderii de culoare din America se refera la evreii Americii in mod derogatoriu ca “White Jews”, adica “evreii albi”. Inainte ca Obama sa devina Presedinte, s-a pozat cu virulentul antisemit musulman de culoare Farrakhan din Chicago. Mass media americana nu a discutat subiectul nici nu a publicat pozele pina dupa expirarea mandatului lui prezidential.
 

Date Statistice

E suficient doar sa citim titlurile unor articole din marile publicatii occidentale, fara a lectura articolele in sine, sa ne dam seama de panica justificata a evreilor privind ascensiunea antisemitismului in Occident. In ianuarie, Alexandre Aciman a publicat un comentariu in New York TimesCan a Jew Love France?(“Poate an evreu sa iubeasca Franta”?),  iar un alt articol cu un titlu la fel de ingrijorator a fost publicat in 2015 de Jeffrey Goldberg, al carui bunici au trait la Leova (Basarabia), in The Atlantic, cu titlul Is it Time for the Jews to Leave Europe”?(“E vremea ca evreii sa plece din Europa”?). [Articolul https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/04/is-it-time-for-the-jews-to-leave-europe/386279/] Chiar daca nu e timpul ca evreii sa paraseasca Europa, unde au locuit de peste 2000 de ani, ingrijorarea lor e justificata. Anti-semitismul occidental e virulent. Libertatea evreilor de a-si practica traditiile, ritualurile si credinta este ingradita tot mai mult. Nu in Europa de Est, cea “iliberala” cum ne califica intelectualii occidentali, ci in Europa Occidentala, cea care se crede fara repros. Tribunale din Germania, de exemplu, au emis decizii care interzic circumcizia baietilor evrei dupa regula talmudica, iar in Olanda si Franta evreilor li se interzice sa taie animale in conformitate cu legea iudaica. Asta, se spune, pentru a proteja “drepturile animalelor”.
Suedia a fost prima tara din lume care a recunoscut organizatia terorista Palestine Liberation Organization (“Orgalizatia pentru Eliberarea Palestinei”) in anii 70. Iar de atunci a promovat cauza teroristilor in ONU si in forurile europene in detrimentul Israelului. Orasul Malmo cunoaste cel mai mare numar de incidente anti-semite din Suedia. Malmo are 300.000 de locuitori, dintre care 50.000 de musulmani si 1.000 de evrei. In ultimii 10 ani au fost inregistrate acolo aproximativ 150 de incidente de agresiune anti-semite, atit verbale cit si fizice. Cind evreii au facut plingere pe linga autoritati, li s-a spus ca Suedia nu accepta “nici sionismul nici anti-semitismul”. Conform unui sondaj facut de Agentia Europeana pentru Drepturi Fundamentale, 60% din evreii care traiesc in Suedia ezita sa se identifice public ca fiind evrei de teama represaliilor anti-semite.
In Danemarca vecina un imam a propovaduit vreme de mai multi ani exterminarea evreilor de catre musulmani, iar saptamina asta presa daneza a anuntat ca danezii au lansat o petitie care are ca obiectiv interzicerea circumciziei baietilor evrei. [Detalii: https://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/joediske-landsmaend-har-krav-paa-stoette-intacts-kampagne-mod-omskaering-er-dybt-problematisk]
 

Marea Britanie

In Marea Britanie traiesc aproximativ 300.000 de evrei. In 2009 au fost inregistrate acolo 931 de incidente anti-semite, 1.168 in 2014, 1.346 in 2016 si 1.382 in 2017. Tot in 2017 au fost inregistrate cele mai multe incidente de agresare fizica a evreilor, 145, o crestere grava in comparatie cu 108 in 2016. Majoritatea covirsitoare a agresarilor se produc in Londra si Manchester, ambele avind un numar mare de musulmani.  [Detalii: https://www.theguardian.com/society/2018/feb/01/antisemitic-incidents-in-uk-at-all-time-high]
In Franta locuiesc aproximativ 500.000 de evrei iar agresiunea anti-semita e in marea ei majoritate de natura musulmana. Tot la un evreu care locuieste in Franta locuiesc 10 musulmani. Periodic, presa franceza si internationala publica stiri privind vandalismul si atacurile la adresa evreilor. Nu e de mirare ca evreii Frantei parasesc Franta cu miile in fiecare an. Doar in 2014 au plecat din Franta 7.000 de evrei, iar in 2015, anul atacului islamist impotriva lui Charlie Hebdo, 8.000. Majoritatea s-au stabilit in Israel. In 2017 numarul incidentelor anti-semite in Franta a fost cu 26% mai mare ca in 2016. Stanga franceza ezita sa critice anti-semitismul pentru ca asta ar insemna critica la adresa musulmanilor. Iar critica musulmanilor ar insemna, zic ei, cresterea numarului simpatizantilor Frontului National a lui Le Pen.
In Statele Unite anti-semitismul e o problema relativ minora. In opinia jurnalistului evreu DavidHarsanyi, editor sef al influentei publicatii conservatoare online The Federalist, “anti-Smitism is a relatively minor problem in American life” (“anti-semitismul e o problema relativ minora in viata Americii”). In 2017 au fost inregistrare in America 1.986 de incidente anti-semite, un numar relativ mic in comparatie cu Marea Britanie. Cum scriam mai sus, in 2017 in Marea Britanie, care are 65 de milioane de locuitori, au fost inregistrate 1.382 de incidente anti-semite, la o populatie de evrei de 300.000. In contrast, in America, cu o populatie de 325 de milioane de locuitori, din care aproximativ 5,5 milioane de evrei, au fost inregistrate doar aproape 2.000 de incidente. Dintre ele, insa, multe au fost triviale si unele cauzate de persoane suferinde mintal ori chiar de catre alti evrei. Un evreu, de exemplu, a amenintat de 163 de ori prin telefon ca va ataca cu bomba sinagogi. David Harsanyi remarca ca “every single one of the bomb threats … were made by a single deranged self-hating Jewish teenanger who was arrested in Israel” (“fiecare amenintare cu atac de bomba a fost facuta de un singur adolescent evreu bolnav care a fost arestat in Israel”) Spre deosebire de evreii Europei occidentale, evreii Americii nu se simt in pericol si nici nu emigreaza in Israel din cauza nesigurantei in America. Dimpotriva, sondajele de opinie facute periodic in America indica ca cea mai acceptata si mai bine vazuta credinta religioasa din America e iudaismul. Cum remarca de altfel si Goldberg in 2015, antisemitismul in America e unul periferic nu institutionalizat cum e in Europa (“but this is still anti-semitism on the margins”) Pericolul principal pentru evreii Americii, insa, este asimilarea lor de catre populatia crestina.
 

Antisemitismul in Germania

In Germania, numarul evreilor este relativ mic si scade vertiginos. In 2013, in Germania s-au nascut 250 de evrei si au murit peste 1000. Mai devreme in an, israelitul DavidRanan a publicat o carte despre antisemitismul din Germania. [Recenzie: http://www.spiegel.de/international/germany/david-ranan-wrote-a-book-about-muslim-anti-semitism-in-germany-a-1199942.html] Dupa cum ne-am astepta, sursa principala a anti-semitismului in Germania, ca si in Franta si Marea Britanie, sunt musulmanii. Anti-semitismul a devenit o problema atit de acuta in Germania incit Merkel si-a anuntat intentia de a numi un comisar special pentru combaterea anti-semitismului. Datele statistice privind anti-semitismul in Germania sunt alarmante. In 2017 au fost inregistrate in Germania 1.453 de incidente anti-semite, in medie cam patru pe zi. La fel ca stanga politica americana care justifica anti-semitismul populatiei de culoare pe faptul ca populatia alba a marginaziat populatia de culoare, Ranan atribuie anti-semitismul musulman din Germania esecului Germaniei de a-i integra pe musulmani. (“The problem isn’t Islam. It’s the fact that integration still isn’t working” “Problema nu e islamul. E faptul ca integrarea a esuat”) Asta probabil explica si de ce anti-semitismul in America e periferic in comparatie cu cel european. Occidentul a urmarit o politica de multiculturalism pe cind America a incurajat, urmarit si practicat o politica de integrare si asimilare culturala a tuturor grupurilor etnice si religioase.
Întreaga analiză o găsiţi pe alianta-familiilor.ro.
REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *