Toată procedura de alegere a candidaturii  la postul de guvernator al BNM, inițiată de actualul Președinte al Parlamentului, este ilegală, iar procedura de formare a comisiei de alegere este o formulă greșită, ieșită din spațiul legal.

La data de 2 octombrie, dl Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului, a publicat un anunț pe siteul Parlamentului RM privind crearea unei comisii pentru organizarea concursului public privind selectarea candidaților la funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale (BNM). Motivul instituirii acestei comisii ar fi, pentru a asigura transparenţa procesului de selectare a candidatului şi condiţii egale pentru toţi doritorii de a participa la concurs. În anunț, Președintele Parlamentului prevede ca prima şedinţă a comisiei va avea loc săptămâna curentă pentru a defini metodele de lucru, criteriile de selectare şi termenii de depunere a dosarului.

Analizând cu atenție legislația în vigoare s-a stabilit o gravă eroare a procedurii de numire în funcție a viitorului Guvernator al BNM.

Ce ține de criterii de selectare, se constată că nici într-un act legislativ acestea nu există. Însă, reieșind din experiența altor țări, dar și statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, presupun că la postul de Guvernator al BNM ar trebui să pretindă o persoană, care întrunește următoarele:

Să aibă experiență în domeniile economice și financiare, să cunoască foarte bine sistemul economic, financiar și monetar, să fie dotat cu capacități de organizare și administrare, să știe bine a aplica legea și să ofere soluții imediate, cu o punctualitate excepțională, să posede calitatea de a gândi larg, sistemic, structural și multidimensional, să cunoască bine interacțiunile și interdependențele între procese și fenomene, entități și structuri, atât pe interior, cât și pe exterior, cu un trecut excepțional de curat, candidatul la funcția de guvernator trebuie sa fie decisiv, absolut independent în activitatea sa, or legea îi permite aceasta, să aibă reputație ireproșabila și integritate absoluta, sa fie încrezut în acțiunile sale, din punct de vedere psihologic să nu fie influențabil, decât de lege și actele legislative, sa aibă verticalitate și să nu devieze de la principiile profesionale, cu comportament si etica morală exemplară. Guvernatorului nu trebuie să-i lipsească  simțul și intuiția economică, să poată să-și susțină, mențină și argumenta poziția.

Ca în alte acte legislative și normative, în Regulamentul de funcționare a Parlamentului, capitolul atribuțiile Președintelui Parlamentului nu este indicat nimic în legătură cu numirea persoanelor la funcții cu demnitate public. Nici un alt act legislativ nu permite președintelui parlamentului de a iniția proceduri de numire a persoanelor la funcții cu demnitate publică.

Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei nr. 548-XIII din 21.07.1995, articolul 23,componenţa organelor de conducere, modul de numire şi revocare a membrilor acestora, aliniatul (3), prevede expres, că Guvernatorul Băncii Naţionale este numit de Parlament la propunerea Preşedintelui Parlamentului. Altceva nu se specifică în această lege ce ține despre proceduri de numire sau alegere a Guvernatorului BNM.

Conform legii nr. 199 din 16.07.2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, în lista din anexa nr.1 al legii ”Funcţiile de demnitate publică”, funcția de Guvernator al BNM este nominalizată ca funcție de demnitate publică. Tot în această lege,  articolul 2, aliniatul (2), prevede că, funcţia de demnitate publică este o funcţie publică ce se ocupă prin mandat obţinut direct, în urma alegerilor, sau indirect, prin numire în condiţiile legii. Aceste aliniat este contradictoriu, deoarece nicăieri în legislație nu se prevede niciun mecanism de selecție a potențialilor candidați. Articolul 6, al aceleiași legi, aliniatul (4) condiționează că pentru ocuparea unor funcţii de demnitate publică prin numire se organizează concurs în condiţiile legii. Însă nu este clar în care legi.

Nici în legea cu privire la BNM, nici legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate public și nici în altă lege din Republica Moldova nu se prevede procedura de organizare și petrecere a concursurilor la numirea persoanelor în funcții cu demnitate publică.

Totodată conform legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, articolul 25,  incompatibilităţi şi restricţii, aliniatul (1), membrii organelor de conducere ale Băncii Naţionale nu pot fi deputaţi, membri ai Guvernului, membri ai vreunui partid politic sau formaţiuni social-politice, nu pot face parte din autoritatea judecătorească sau din administraţia publică, nu pot desfăşura ori participa la activităţi cu caracter politic, nu pot face agitaţie electorală în favoarea vreunui partid sau formaţiuni social-politice.

Dacă, Președintele Parlamentului, prin anunțul publicat pe siteul instituției sale, a avut intenția de a scoate funcția de Guvernator al BNM de sub influența politică, atunci aceasta trebuie de făcut altfel.

În concluzie putem afirma:

  1. Pentru ca așa o procedură să fie realizabilă, dl Adrian Candu, la prima ședință a Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, trebuia să vină cu inițiativa unui proiect de Hotărâre de Parlament prin care să fie prevăzută procedură anunțată. Mai apoi să se modifice legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică și cea cu privire la BNM, în partea procedurilor și procedeelor de numire în funcții a acestora.
  2. Apare o oportunitate pentru toată societatea din Moldova de a participa la numirea în funcție a noului guvernator al BNM. În acest scop, pentru asigurarea unei transparențe maxime și independente a viitorului Guvernator al BNM, cea mai potrivită candidatură la funcția de Guvernator al BNM, ar fi cea din partea societății civile cu respectarea tuturor calităților menționate mai sus. Candidatura să vină din partea ONG-urilor, dar din partea întregii societăți. În așa fel, s-ar reduce până la minimum influența politică asupra acestei funcții.

AUTOR: Gheorghe Costandachi, doctor în economie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *