Pentru Alexandru Trohin, să fii tată e mai mult decât să dai naștere unui copil. Pentru el, a fi tată înseamnă a fi mereu alături, a te implica activ în educația lui și a fi conștient de necesitățile pe care le are copilul la anumite etape de dezvoltare.

Alexandru și familia sa locuiesc în Strășeni. Împreună cu soția sa Diana, o cresc și educă pe Alexandra, o adolescentă de 12 ani. Alexandru a intrat în viața Alexandrei pe când aceasta avea 4 ani. Nu este tatăl ei biologic, dar asta nu îl face mai puțin tată, ne zice Alexandru:

” Nu e tată cel care naște, dar cel care crește. A fost alegerea mea să fiu tatăl ei și acesta e un avantaj. Ne-am construit conștient o relație de tată-fiică. Discutăm des, privim filme, batem cuie, facem sport. O încurajez să-mi vorbească despre transformările vârstei, iar ea știe că poate discuta cu mine orice”

Alexandru este antrenor de lupte. Are o sală de sport în Strășeni pe care o frecventează peste 100 de copii și adolescenți. Iar pentru că această muncă îi ocupă tot timpul, Alexandru a încurajat-o și pe Alexandra să practice luptele, în așa fel să petreacă mai mult timp alături de ea. O antrenează și e sigur că va deveni campioană.

” Nu există sport pentru fete și sport pentru băieți. O fată poate lupta la fel de bine și atinge performanțe. De trei ani o antrenez pe Alexandra. Ea trebuie să știe să se apere. Iar faptul că își pune mănușile de box și luptă cot la cot cu băieții din sală, o face să se simtă încrezută în forțele proprii și egală în șanse” adaugă Alexandru.

În familia Trohin nu există subiecte interzise. Tatăl știe despre schimbările fiziologice specifice vârstei, iar Alexandra se arată deschisă să împărtășească cu el aceste momente din viața sa. Împreună încearcă să stabilească comportamente sociale astfel încât Alexandra să se dezvolte sănătos și sigur.

Consider normal ca un tată să discute cu fiica sa despre menstruație sau relația cu băieții. Și dacă alegerea Alexandrei va fi să discute aceste subiecte cu mine, eu voi fi foarte deschis. Prima dată când am vazut-o pe Alexandra dansând cu un băiat, m-au copleșit emoțiile. Mi-am dat seama că a venit timpul să discutăm despre subiecte care ar ajuta-o să adopte un stil de viață sănătos. Am început să fiu mai atent la transformările prin care trece. Sunt mereu alături să îi împărtășesc emoțiile și temerile” mărturisește Alexandru.

La fel ca și tatăl ei, Alexandra nu vede de ce ar trebui să discute separat cu mama și cu tata despre anumite situații. În viziunea ei, ambii trebuie să fie la curent cu problemele și necesitățile ei.

” Dacă ești fată, nu înseamnă că toate lucrurile poți să le faci și discuți doar cu mama. Eu învăț multe și din relația cu tatăl meu. Tata mă învață că nu există muncă pentru femei și muncă pentru bărbați. Nu există sport pentru fete și sport pentru băieți. Cu tata învăț să bat un cui și să mânuiesc un hârleț. Cu tata voi vorbi despre relațiile mele cu băieții, deoarece sunt sigură că mă va ajuta să am o atitudine sănătoasă și sigură pentru mine în raport cu ei” spune Alexandra.

Nu puține au fost cazurile când prietenii lui Alexandru, tați și ei, i-au reproșat acestuia că se implică prea mult în educația Alexandrei, or de educația copiilor trebuie să se ocupe mama, dar nu tata. În societate există o serie de stereotipuri prin care rolurile unui bărbat și a unei femei în familie și în educarea copiilor sunt foarte clar împărțite, iar orice deviere de la aceste norme prestabilite, sunt privite ca o slăbiciune din partea bărbaților. De fiecare dată, Alexandru încearcă să combată aceste stereotipuri și să-și încurajeze semenii să se implice la fel de mult ca și el.

Copil fiind, priveam la familiile în care mama era la bucătărie, iar tatăl în capul mesei. Atunci mi-ai zis că la mine în familie nu va fi așa. Nu am pretenția să mi se gătească și să fiu servit. Pot găti și eu” adaugă Alexandru.

A reiterat acest lucru și la focus grupul la care a participat în cadrul Programului regional ”Împreună împotriva stereotipurilor legate de gen și a violenței bazate pe gen” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA Moldova. Alexandru a salutat crearea în orașul lui a unui Club al taților care ar încuraja mai mulți tați să se implice în partajarea treburilor casnice și în educarea copiilor.

” Așa ne cunoaștem unul pe altul și putem împărtăși probleme și soluții. Cred că în așa fel mulți bărbați își vor schimba percepția față de implicarea lor în treburile casnice și nu vor mai ține cont de stereotipurile legate de rolurile de gen” adaugă Alexandru.

Amintim că UNFPA, susținut de partenerul de implementare pe această inițiativă, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, vor deschide la Strășeni și Fălești opt cluburi pilot de susținere a bărbaților în împărțirea egală a responsabilităților casnice și a celor de familie. Activitatea este parte a Programului regional  „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.

*************************************

Astăzi, 19 noiembrie, este  Ziua Internațională a bărbatului. Această zi este sărbătorită în peste 60 de țări, inclusiv Republica Moldova. Este o ocazie de a evidenția bunele practici realizate de către bărbați în comunitate, familie și educarea copiilor. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *