Este luna mai și se apropie examenele de absolvire, în urma cărora majoritatea absolvenților vor pleda pentru studii superioare de calitate. Din păcate, în fiecare an tot mai puțini tineri decid să rămână în Moldova pentru a învăța. Aceștia pleacă peste hotare în căutarea unor studii calitative și lipsite de corupție. În cazul în care majoritatea absolvenților de licee și gimnazii aleg să plece în afara țării, am decis să realizez un interviu cu un student basarabean aflat la studii peste hotare pentru a vedea care e diferența între învățământul străin și cel autohton. Alexandru Sprîncean studiază contabilitatea la Colegiul Economic “Iulian Pop” din Cluj-Napoca, România. În 2015 a absolvit ciclul gimnazial la Liceul Teoretic “Ion Creangă” din Chișinău, după care a decis să își urmeze studiile în România.

M9: Care a fost factorul esențial ce te-a determinat să pleci la studii peste hotare?

Alexandru Sprîncean: Diploma de absolvire a unei instituții de învățământ într-o țară membră a Uniunii Europene este recunoscută la nivel mondial.

M9: Existau și alte oportunități?

Alexandru Sprîncean: Să rămân în Chișinău să-mi continui studiile.

M9: De ce anume România?

Alexandru Sprîncean: România este o țară vecină, iar avantajul studiilor de aici este că în instituții se predă în limba română.

M9: Ai aplicat la studii prin intermediul unui program special?

Alexandru Sprîncean: Am aplicat prin intermediul programului oferit de guvernul României ce oferă locuri bugetare de studii tinerilor basarabeni.

M9: De ce ai ales anume contabilitatea?

Alexandru Sprîncean: Mă axez pe viitor la o profesie în domeniul respectiv.

M9: Ce impresii ai reușit să îți faci după 3 ani despre aceasta facultate?

Alexandru Sprîncean: La început era mai greu deoarece am fost nevoit să mă adaptez într-un mediu nou, dar pe parcurs m-am obișnuit și pot spune că e chiar mai fain aici în România.

M9: Există o diferența radicală între maniera de predare a profesorilor din Moldova cu cea a profesorilor din România?

Alexandru Sprîncean: În principiu materia predată este aceeași, diferă doar modul de predare a profesorilor de aici și a celor de acasă. Nu este o diferență radicală, ci doar o altă strategie de comunicare de tip profesor-elev.

M9: Demult circulă zvonul că în țările dezvoltate din Europa este ceva normal să stai la o discuție liberă însoțită de o cafea sau o țigară în timpul pauzei. Este corect?

Alexandru Sprîncean: Referitor la zvon să știi că este adevărat, acum ceva vreme s-a adoptat un așa zis “statut al elevilor” în care sunt enumerate drepturile și obligațiile elevilor în incinta instituției de învățământ, și sunt chiar chestii mișto precum că elevul are dreptul să folosească telefonul mobil în timpul orei pentru a căuta informații pe net, în cazul în care este dat afară de la oră nu este obligat să frecventeze restul orelor din ziua respectivă, etc. Aș putea spune că un elev are mai multe drepturi decât un profesor în incinta instituției.

M9: Orarul de la colegiu ți se pare încărcat? De ce?

Alexandru Sprîncean: Programul nu este încărcat, ba chiar unul normal, în mediu 6 ore pe zi într-un colegiu este destul de ok.

M9: Ce materii ți-au captat cel mai mult atenția?

Alexandru Sprîncean: Materiile profesionale, adică contabilitatea, economia, marketingul, mi se par destul de interesante și mai ales utile în cazul în care dorești în viitor să devii antreprenor.

M9: Ți-ai găsit și alte ocupații pe lângă studii?

Alexandru Sprîncean: Da, am practicat 3 ani rugby, un sport de care nu mai auzisem până să încep studiile în România din motiv că în Republica Moldova acest gen de sport nu prea este dezvoltat. Aș fi foarte încântat dacă și acasă acesta ar fi inclus în programele școlare pe lângă fotbal și basket.

M9: Descrie orașul Cluj-Napoca în câteva cuvinte.

Alexandru Sprîncean: Clujul este un oraș nemaipomenit, cu o istorie deosebită și un melanj de arhitectură medievală, renascentistă, barocă și modernă , ceea ce îl face un loc numai bun de explorat la picior.

M9: Ce le-ai recomanda tinerilor care absolvesc anul acesta liceul – să își facă studiile acasă sau peste hotare?

Alexandru Sprîncean: Le recomand tinerilor absolvenți să-și facă studiile peste hotare, deoarece este o experiență deosebită și ca viitori specialiști ar putea face studii după standarde mult mai înalte ca cele din Moldova.

AUTOR: Anatol Fornea, reporter stagiar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *