Rulajul în cele trei bănci care au fost implicate în furtul miliardului a fost imens în perioada 1-27 noiembrie 2014, exact după momentul în care au fost acordate garanțiile de stat. Într-o conferință de presă susținută pe 22 august, Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea fraudei bancare, a declarat că banii rulați în cele trei bănci în această perioadă depășesc cu siguranță suma de 1 miliard de euro, scrie IPN.

Alexandru Slusari a spus că la audierile din 21 august a fost prezent Anatol Arapu, care a devenit ministru de finanțe în 2013, „exact când s-a terminat deposedarea statului de pachetul de control la cele trei bănci”. Potrivit lui Alexandru Slusari, Anatol Arapu a afirmat că a sesizat permanent Banca Națională a Moldovei despre neregulile din cele trei bănci.

„Domnul Arapu ne-a spus că, în vara lui 2014, Unibank deja era falimentară. Am întrebat de ce administrarea specială a statului nu a fost introdusă în primăvara sau vara lui 2014, până la acordarea garanțiilor de stat. Anatol Arapu ne-a răspuns că așa a fost poziția BNM, în pofida viziunilor FMI și a Băncii Mondiale”, a spus președintele comisiei de anchetă, mai anunţă sursa citată.

Potrivit lui Alexandru Slusari, toți cei audiați până acum, în special Andrian Candu și fostul guvernator BNM Dorin Drăguțanu au spus că Anatol Arapu a fost cel care a tărăgănat introducerea administrării speciale la cele trei bănci. „La rândul lui, Anatol Arapu a spus că, în primul rând, el a fost împotriva acordării garanțiilor de stat și, în al doilea rând, era rezervat față de modul în care au fost acordate garanțiile de stat. Domnul Arapu plasează responsabilitatea”, a declarat Alexandru Slusari.

Alexandru Slusari a mai spus că la comisia pe care o conduce se discută necesitatea audierii fostului prim-ministru Vlad Filat. De asemenea, Alexandru Slusari a făcut un apel repetat către Natalia Politova-Cangași, fosta președintă a Comitetului de conducere al Băncii Victoriabank, să se prezinte la comisie pentru audieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *