Alexandra Melnic este tânăra din Orhei care vine să spargă stereotipuri și să menționeze că o femeie frumoasă e una puternică atât fizic, cât și moral. Deja de doi ani Alexandra practică sportul “Dragon Boat! – un sport greu la prima vedere care presupune efort fizic în vâslire. În acest scurt timp, tânăra a reușit să ajungă pe culmile succesului și să reprezinte Republica Moldova la diverse competiții sportive internaționale.

„Din primele luni am avut norocul de a fi selectată în lotul național de Dragon Boat unde am plecat după un cantonament de 8 zile în Germania la Campionatul European de Dragon Boat – de unde am venit acasă cu o medalie de bronz, două de argint și două de aur. În vara acestui an am participat la Campionatul European din Moscova de unde am venit cu 8 medalii de argint și două de bronz. Tot în acest an, am participat la Campionatul Mondial pe cluburi din Kiev de unde ne-am întors cu două medalii de aur și două de argint”, ne mărturisește Alexandra.

Succesul este despre o echipă și pentru o echipă. Alexandra și-a găsit oamenii săi cu care merge să cucerească lumi și să adune rezultate

„Înainte de a practica Dragon Boat eu am făcut patru ani de volei, unde de asemenea am avut succese, însă doar la nivel național. Din cauza faptului că țara noastră nu oferă susținere financiară voleiului, nu mai vedeam nicio perspectivă în volei. Prima zi la Dragon am urcat într-o barcă plină de băieți și eu o singură fată. Am avut noroc de colegi buni și înțelegători și de un antrenor excelent. Am învățat repede și peste o lună am participat la prima mea competiție de nivel internațional.”

Părinții i-au fost sprijinul și motivația ei, au îndrumat-o și susținut-o dintotdeauna

„Spre mirarea mea, părinții m-au susținut total în decizia de a practica acest tip de sport, în pofida faptului că este considerat un gen de sport nu chiar potrivit pentru fete, dacă ne luăm după superstițiile pe care le pot contrazice total: „vâslitul nu dezvoltă o figura feminină ”. Din contra, eu pot spune că anume acest tip de sport oferă și dezvoltă o femeie puternică de caracter și fizic de asemenea. Părinții au început să mă susțină și mai mult în această direcție după ce am adus primele medalii de la Campionatul European de Dragon Boat”, mai povestește tânăra.

Modestă la prima vedere, totuși este un semn de întrebare pentru alții, iar pe alocuri model demn de urmat sau de invidiat

„Colegii mei de clasă și de școală mă felicită mereu și-mi urează cuvinte de bine. Sper că se bucură cu adevărat de succesele mele, chiar dacă câteodată mai observ câte o umbră de invidie. Unii dintre ei încă mă mai întrebă a cincia oară ce presupune acest tip de sport pentru că încă nu-l prea înțeleg.”

Fiecare fată are undeva, într-o cutiuță sau buzunăraș ascuns un vis. Am întrebat-o pe Alexandra care e visul ei cel mai mare

„Care este visul meu cel mai mare? Îmi place întrebarea asta! Cred și sper că Dragon Boat să fie recunoscut ca tip de sport Olimpic, asta se prognozează pentru anul 2021 și atunci să participăm la Olimpiadă și să fim Campioni Olimpici”

„Cu Alexandra ne vedeam în momentul când ea practica voleiul. Când a venit la noi în sportu de Kaiac-Canoi am încercat să comunicăm, deoarece era o persoană pe care nu puteai să n-o observi – fiind o fire veselă, mereu gata de ceva nou, mereu cu dispoziție și comunicabilă. În viața de zi cu zi Alexandra este veselă, punctuală, glumeață, înțelegătoare, serioasă în momentele necesare . Iar cel mai mult mă frapează faptul că în timpul antrenamentelor este persoana care intră în esența sportului – devenind o persoană serioasă în timpul lucrului pe care îl are de realizat. În momentele de pauză devine o persoană veselă care este gata din nou să treacă la muncă și să comunice cu cei din jur”, mărturisește Alexandru Spancioc.

Profesorul de sport al Alexandrei, Nicolae Gondiu, spune că: „…este o diferență dintre Alexandra de la volei și Alexandra de Kaiac-Canoi și Dragon Boat și e una mare, pentru că avea o pregătire fizică slabă, iar acum acum a devenit un lider al echipei și al lotului național cu o pregătire fizică, psihică și tehnică de invidiat. Tot de aici vine și mulțimea de medalii câștigate de la campionatele mondiale și europene. Alexandrei îi doresc să fie cât mai încrezută în sine și să aibă ambiția și dorința de a ținti spre noi medalii și chiar spre „podiumul olimpic”, dar și multă-multă sănătate. Multe succese în viitor pe tărâmul sportiv cât și pe cel al studiilor!”

Dragon Boat a format-o ca „personalitate puternică, neînfricată, mai ambițioasă și cu mai multă încredere în sine, după cum spune ea. A învățat ce înseamnă răbdarea și a înțeles cine este de fapt un adevărat sportiv. A sacrificat multe și continuie să o facă, dar se merită toate astea pentru satisfacția pe care o primește pe piedestal cu medalia de aur la piept și o echipă întreagă de oameni frumoși, puternici și nebuni la fel ca ea. Acei oameni i-au ajus aproape de inimă după toate clipele petrecute împreună și la lacrima de tristețe – și la cea de fericire .”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *