Oamenii din raionul Leova stau cu frica-n sân. O vulpe a fost depistată cu rabie. În alte trei raioane: Telenești, Orhei și Dubăsari la 3 bovine au fost diagnosticate cu rabie. 

Virusul rabic este transmis de la vulpi animalelor sălbatice precum căpriorul, bursucul, dihorul, jderul, liliacul, şobolanului, dar şi celor domestice printre care bovinele, caprinele, ovinele, cabalinele, câinii şi pisicile.

Consecinţele alarmante, dar şi persistenţa deficienţelor în organizarea şi realizarea măsurilor de combatere şi profilaxie a rabiei la animale contribuie esenţial la sporirea numărului adresărilor populaţiei după asistenţă medicală antirabică.

Datele statistice arată că anual, între 2900 şi 3200 de persoane agresate de animale solicită servicii medicale. Este vorba de obicei de atacuri ale câinilor cu stăpân sau de infectarea de la oameni care intră în contact cu animale diagnosticate cu rabie.

Graţie solicitării la timp a ajutorului medical adecvat, în 2014 a fost prevenită infectarea cu rabie a 264 de persoane. Din fericire, în ultimii 11 ani cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate.

AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *