Circa un milion din populația Republicii Moldova riscă să rămână fără apă. Sau în cel mai bun caz să se dea apă la robinet după un program bine stabili, doar câteva ore pe zi. Declaratiile au fost făcute de Iuliana Cantaragiu, expertă al Centrului Național de Mediu, în cadrul emisiunii “Între DA și NU” de la postul de radio “ECO FM”.

Iuliana Cantaragiu, expert al Centrului Național de Mediu

Situația este extrem de serioasă. Cei mai afectați locuitorii din Căușeni și Ștefan Vodă. Dacă oamenii de știință au calculat că debitul necesar al Nistrului ar trebui să fie 250 m3 pe secundă, astăzi în procesul de negociere se vehiculează cu termenii de 130 de m3 pe secundă. Anume 130 de m3 pe secundă este debitul minim necesar sub priza de pompare de la Chișinău.Asta înseamnă că în Chișinăul oamenii vor fi lipsiți de apă. Noi ne punem multe semne de întrebare. Cel mai mare însă este ale cui interese apără autoritățile de la Chișinău.

Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Republica Moldova

Noi transformăm lent, dar sigur bazinul hidrografic al Nistrului într-un cimitir uriaș. Și acest cimitir, de fapt, îl pregătim pentru societățile din Republica Moldova și Ucraina.

https://www.facebook.com/ecofmmd/videos/1665535703527236/

Precizăm că astăzi, mai mulți reprezentanți ai societății civile au protestat în fața ambasadei Ucrainei la Chișinău cerând Guvernelor Ucrainei şi Republicii Moldova menţinerea în viaţă a Nistrului şi a dreptului la apă potabilă a patru milioane de oameni.

AUTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *