300 de femei și bărbați în vârstă de peste 65 de ani din Republica Moldova au primit pachete cu produse igienice și alimentare de primă necesitate, dar și materiale informaționale cu privire la măsurile de protecție împotriva la COVID-19, în cadrul unei acțiuni lansate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, aceste persoane vor beneficia de suport emoțional oferit de o echipă de 15 tineri voluntari ai Centrelor de tineret și ai Rețelei Naționale a Consiliilor Locale a Tinerilor.

Acțiunea este organizată cu scopul de a stimula coeziunea socială și dialogul dintre generații în contextul pandemiei COVID-19 și sprijină eforturile naționale de a proteja persoanele în vârstă, inclusiv prin implicarea tinerei generații.

Potrivit UNFPA, tinerii au un potențial enorm în utilizarea tehnologiilor informaționale, dar și altor resurse creative, care pot susține măsurile de răspuns la COVID-19. Acum este momentul să demonstrăm solidaritate dintre generații și să implicăm tinerii pentru a veni în ajutorul persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabili la pandemie.

UNFPA a selectat raioanele și localitățile în baza unei analize a numărului de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, care locuiesc singure în gospodărie și a indicelui de deprivare a ariilor mici (IDAM), care include 48 de indicatori relativi pe opt domenii: activitatea economică și agricultura, infrastructura fizică, educația, sănătatea, demografia, servicii sociale, finanțe publice, condiții de mediu. Drept rezultat, au fost selectate 16 localități mai vulnerabile din raioanele Sîngerei, Telenești, Rezina și Șoldănești.

Selectarea celor 300 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani a fost realizată în parteneriat cu autoritățile locale de specialitate în domeniul asistenței sociale și protecția familiei din cele patru raioane și asistenții sociali comunitari. Vârstnicii primesc pachetele cu produse de primă necesitate chiar în ajunul sărbătorilor de Paște. 

Cei 15 tineri voluntari vor comunica cu persoanele în vârstă, la telefon, pentru a le informa despre măsurile de protecție împotriva la COVID-19 și a le susține emoțional în perioada de izolare socială. Tinerii vor fi instruiți în acest sens de către psihologi cu experiență din Republica Moldova.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, actualmente în Republica Moldova locuiesc peste jumătate de milion de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, adică a cincea parte din populație. Mai mult de jumătate dintre persoanele în vârstă sunt femei. Circa 40% sunt gospodării formate de vârstnici solitari (singuratici). În același timp, fiecare a 4-a persoană este un tânăr sau o tânără cu vârsta de până la 35 de ani.

Menționăm că la data de 14 aprilie 2020, în Republica Moldova erau înregistrare 1847 persoane afectate de COVID-19, dintre care 424 cu vârsta de peste 60 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *