În aceste momente destul de complicate prin care suntem nevoiţi să trecem, fiecare clipă de solidaritate contează. Iar dacă vorbim de cei care sunt astăzi în linia întâi, acum au nevoie de ajutorul şi susţinerea noastră. Tocmai de aceea, mai mulţi şoferi voluntari au creat grupul #AJUTĂMEDICUL pe reţelele de socializare şi care are menirea să ajute personalul medical cu transport gratuit pe timp de pandemie.
Toată povestea a început pe data de 17 martie, atunci când Parlamentul de la Chişinău a declarat stare de urgenţă în întreaga ţară din cauza COVID-19. 
Dumitru Scîntei care este şi unul din organizatorul campaniei #AJUTĂMEDICUL ne povesteşte că toată această acţiune a pornit de la faptul că la mijloc sunt vieţile oamenilor şi nu au dorit să fie indiferenți fată de ceea ce se întâmplă în lume, şi respectiv în ţara noastră. Astfel, au decis să susţină medicii în ceea ce fac şi să-i încurajeze să nu cedeze în fata pericolului.
Ideea a apărut şi din cauza că a fost sistat transportul public şi asta ar însemna ca mulţi medici ar trebui să meargă cu troleibuzul, autobuzul, dar sunt zone mai dificile, unde greu ajungi pâna la staţie şi astfel medicii sunt puşi în dificultate, iar bani pentru un taxi nu fiecare doctor care lucrează la stat poate să-şi permită.

Din câte ați văzut, cum se simt medicii pe care ii aduceți?

Dumitru Scîntei: Ei sunt foarte mulțumiți, mereu ne urează sănătate şi Dumnezeu în pază. Unii spun că nu le vine a crede că în Moldova e posibil aşa ceva, ca cineva să ajute fără un anumit interes sau pe gratis. Majoritatea pe care îi duceam ne făceau diverse cadouri: măști, mănuşi, dezinfectant sau fructe… primele chiar erau de negăsit şi noi chiar din prima zi eram fără nicio protecţie. De aceea, erau binevenite. Mai apoi alţi şoferi care ajutau de la început, se împărţeau cu cei care abia începeau să dea o mână de ajutor şi acum permanent ne împărţim cu cei care nu au.

Cât timp sunteți dispuși sa conținuți sa duceți gratuit medicii?

Dumitru Scîntei: Când am început a face acest lucru, nu planificam cât va continua totul, pur şi simplu am început a o face şi deja apoi a apărut aceasta întrebare. Cât ne va ajunge să facem din resursele proprii şi am înţeles că nu pentru mult timp. Astfel, am început a căuta donatori care ar putea să susţină această iniţiativă. Unii îşi propuneau serviciile fără să-i mai rogi, dar majoritatea nu vor să ajute cu nimic. Am apelat la toate companiile care în prezent lucrează: staţiile PECO, farmacii, reţele de magazine. Din toţi aceştia, doar o companie petrolieră ne-a ajutat cu 120 de litri de combustibil. Este puţin, dar şi pentru asta merci. Am apelat şi la unii deputaţi, partide diferite şi deja când am văzut că nimeni nu vrea să ne ajute am început a apela la cunoștințe, foști colegi, cunoscuti şi unii au venit în ajutorul nostru. Ajutorul acordat ne ajunge undeva pe o săptămână – maximum. Noi planificăm să ajutăm cât va fi nevoie. Din păcate, pe mulţi deja frica de infectare i-a oprit. Dacă la început erau undeva 50 de şoferi care îi vedeam activi, apoi doar 25 şi au rămas acum în jur de  10. 

Dacă ar sta realmente toţi acasă, dar aşa ei mereu umblă pe undeva sau mulţi şoferi lucrează în taxi, ei oricum riscă şi poate mai tare ca noi, medicii măcar toţi paortă mască şi mănuşi de protecţie, iar pasagerii din 10 doar 1-2 poartă mască, si noi nici nu transportăm medici care au contact direct cu infectatii de COVID-19 nici nu avem cum să ducem, pe acei medici îi duc structurile speciale şi ei trăiesc în cămine special izolate în această perioadă. Nu li se permite să aibă contact direct cu cineva. Dar clar că risc oricum este, acum acest risc deja este peste tot. Eu aş spune că cei care nu ajută măcar să nu încurce şi să stea acasă, dar aşa mulţi într-adevăr continuă viaţa normală şi nu i-au în serios ce se întâmplă… cu părere de rau, ei vor infecta pe mulţi, în primul rând pe apropiatii lor. 
Doritorii de a fi voluntari să se alăture acţiunii Ajută#Medicul pot intra pe pagina de facebook a campaniei.
AUTOR: Nicolae Smîntînă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *