Fermierii din Republica Moldova cer Guvernului să aprobe regulamentul privind acordarea compensanțiilor în urma înghețurilor din aprilie 2016. În caz contrar, spun că vor picheta sedințele Guvernului.

Potrivit fermierilor, pagubele cauzate de înghețuri au fost estimate la 200 milioane de lei. Statul le-a promis că le va oferi compensanții de 45 de milioane de lei, în medie a câte 3-4 mii de lei pentru un hectar. Producătorii se plâng că până astăzi nu au primit niciun ban. Mai mult, regulamentul nici nu a fost aprobat de Executiv.

ALEXEI IVANOV, fermier

Închipuiți-vă un fermier care are doar măr. 10 ha de măr au fost afectate, el a doua zi trebuia să fie ajutat ca să fie stimulat ca să poată activa mai departe. 

Fermierii susțin că nu vor putea demara lucrările de primăvară pentru că nu au bani pentru motorină și muncitori. Producătorii cer Guvernului să-și onoreze pormisiunile.

FEODOR LISNIC, fermier

Mulți dintre fermieri sunt gata să abandoneze această afacere și să lase țara și să plece în căutare de ceva mai bun.

IURIE FALĂ, director executiv Moldova-Fruct

Parcurgem în ultimii 3 ani niște cataclisme policio-economice fie că-s naturale! În octombrie 2014 peste 17 mii de tone de mere au înghețat în livezi, a fost urmat de embargo. Acest lucru a fost atenuat cu înghețurile din aprilie 2016.

VASILE MÂRZENCO, președinte, Federația Națională a Fermierilor din Moldova

Ce înseamnă când faci pormisiuni și el nu-și ține cuvântul ? – lipsă de răspundere. Ei asta și urmăresc ca să falimenteze companiile agricole, ca gospodarii care s-au căpătuit cu milioane pe conturi să cumpere tot în țara asta și pe noi să ne facă argați să lucrpm la ei în continuare.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele  ”UniAgroProtect”

Răbdarea cam crapă. dacă la ședința urmatoare a guvernului acest regulament nu va fi aprobat, pomicultorii vor fi nevoiți să vină ei la guvern. Nu vom insista prin taote metodele legale să soluționăm această problemă.

Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, susține că regulamentul urmează să fie aprobat în viitoarele ședințe ale Guvernului.

EDUARD GRAMA, minitrul Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Guvernul în primul rând  avut o prioritate: să achite datoriile la agricultori, care anul trecut au fost în valoare de 700 milioane de lei. Ministerul nu se dă într-o parte și ceea ce a promis va fi executat. Regulamentul este la ziua de azi la Guvern, trece ultimele avize și în următoarele sedinte va fi aprobat.

În urma înghețurilor din aprilie 2016 au fost afectate peste 6,5 mii de hectare de livezi din nordul țării.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *