O echipă de tineri antreprenori din orașul Criuleni a pus pe picioare o afacere în anul 2015. Din start, antreprenorii s-au orientat pe piața de textile, pe o nișă liberă și anume confecționarea hainelor din denim. Studiind piața noastră mică, micii antreprenori au observat că sunt puțini producători care lucrează cu această stofă și s-au gândit că ar fi foarte bine să existe în Republica Moldova o fabrică care coase pentru moldoveni și totodată să fie un produs calitativ și frumos.

Realizarea ideii a durat aproximativ o jumătate de an. Au găsit încăpere de 75 de metri pătrați în Criuleni și au transformat-o în fabrică. Așa a apărut DAOS care avea să devină în scurt timp prima marcă de blugi fabricați în Moldova. Numele mărcii nu a fost ales întâmplător, DAOS provine din limba frigiană, iar potrivit Wikipedia ar sta la baza etimologiei cuvântului „Daci”. Deși concurența pe piața de denim în Republica Moldova este destul de mare, și asta din cauza mărcilor de denim care provin din Turcia, China sau Bangladesh, blugii marca DAOS se impun prin stofa din denim de calitate, prin design-ul atractiv și abordarea personalizată a modelelor. În plus, prețul blugilor DAOS este mai redus comparativ cu cel al blugilor de import. A coase denim este o adevărară provocare, pentru că în Moldova nu există utilajul necesar, iar mașinile  speciale  au fost cumpărate din Polonia, spun micii antreprenori.

Pentru a coase o singură pereche de blugi este nevoie în jur de șapte mașini de cusut: de la cea de surfilator, la ce care coase materie grea precum denimul, una specială pentru brâu, una lineară și una pentru întărituri. În prezent, în cadrul mini-fabricii de la Criuleni activează patru muncitori – un designer, două cusătorese și o persoană care calcă și lucrează la mașina pentru întărituri și la cea de nasturi.

Toate modelele blugilor DAOS sunt croite în colaborare cu o companie de design din Chișinău. Aceasta realizează schița modelului dorit la calculator, după care sunt printate în formă de schițe în toate mărimile dorite. Totul a început cu șase perechi, deoarece, ca începători, nu poți să coși foarte multe perechi de pantaloni ca până la urmă să iasă un produs cu un defect sau necalitativ, respectiv când croiești câte o sută, e mult mai greu să-i refaci, mai povestesc tinerii businessmani.

Marfa DAOS se vinde în orașul Criuleni, iar recent a fost deschis și un magazin la Chișinău. Afacerea urmează să fie extinsă și produsele vor fi diversificate, iar pentru asta cei de la DAOS au nevoie de utilaj special, ce constă într-o mașină de spălat industrială, care se folosește în procesul de fabricare a blugilor. Pantalonii sunt trecuți prin aceste mașini de spălat industriale în care capătă aspectul de prespălat și textura denimului devine mai moale. Prețul unei astfel de mașini cumpărată de peste hotare este de 5000 de euro.

Astfel, tânăra echipă apelează la suportul tuturor, atât din partea clineților actuali, dar și potențiali. Orice donație începând de la 1 euro va fi recompensată de către companie cu reduceri la toate produsele DAOS, cu blugi DAOS cadou sau și mai mult, o pereche de blugi DAOS unicat personalizată conform cerințelor și gusturilor individuale.

Astfel, o donație de la 1 – 25 euro  îți va asigura o reducere de 15 % la toate produsele DAOS. Cu o donație între 25 – 50 euro vei avea 40 % reducere  la toate produsele DAOS. De la 50 euro sau mai mult vei primi o pereche de blugi sau alt articol vestimentar de la DAOS. Iar pentru o contribuție de 100 euro și mai mult, vei intra în posesia unei perechi de blugi sau alt articol vestimentar de la DAOS cusute special pentru tine.

Cei care doresc să contribuie la dezvoltarea afacerii DAOS aici, acasă, în Republica Moldova o pot face accesând portalul https://guvern24.md/projects/daos-jeans/. Până la ora publicării articolului au fost donați doar 135 de euro din totalul de 5000 de euro – suma necesară pentru dezvoltarea afacerii din Criuleni.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *