Mai bine de două decenii se dedică apiculturii. O femeie din nordul Republicii Moldova s-a apucat de această îndeletnicire din plăcere, apoi pentru bani. Mierea de albini produsă la Edineț este are un gust aparte. Și asta pentru că, albinile sunt crescute în pădure.
Lilia Pahomea are patru hectare de pământ, pe care a semănat armurariu, o plantă medicinală folosită la tratarea multor boli. În acest permiteru a pus și stupurile de albini. Îngrijește de peste 100 de familii de albini. Femeia spune că mierea pe care o produce diferă de celelalte
LILIA PAHOMEA, apicultor din Edineț
În primul rând mierea mea se diferențiază cu niciun gram de zahăr nu este hrănită albina! Nici toamna, nici primăvara! Aceasta este mierea mea. Acesta este polenul, depus în ramă… iar aceasta este pâinea albinei. Orice persoană care a consumat miere de-a mea rareori ajunge la medic. Mierea regulează tensiunea, scade zahărul în organism. Inima o face sănătoasă!
Pe lângă miere, Lilia Pahomea vinde și lăptişor de matcă, păstură și polen. Femeia se mai laudă și cu un nou tip de miere, care, chiar dacă am insistat, nu a dorit să ne spună secretul preparării.
LILIA PAHOMEA, apicultor din Edineț
Miere făcută din dovleac! Este foarte bună pentru aparatul digestiv! Și pentru copii, și pentru bătrâni și ajută la prelucrarea mâncării! Dar cum o preparati ? Nu vă spun. E secret! O să vă spun la anul când o să-i fac firma.
Nutriţioniştii recomandă să consumă în fiecare zi câte 50-100 de grame de miere înainte de masă, fără, însă, a face abuz.
Alexandra Șaiman // radionunta.com