Nu are studii în domeniul picturii, dar are talentul de a așterne culorile uluitor de frumos pe pânză. La doar ai săi 26 de ani a pictat peste 300 de tablouri, predă lecții particulare de pictat și lucrează cot la cot cu scriitorii de peste Prut. Ea este Adriana Luca – fata care-și povestește emoțiile pictând.

Adriana luca / foto: arhiva personală

M9: De unde se trag rădăcinile dragostei tale față de pictură?

Adriana Luca: Pictura am îndrăgit-o încă din copilărie, alături de mama, căci ea văzuse în mine dorința de a picta. Prin urmare, ea îmi cumpăra mai multe caiete și acuarele pentru a fi ocupată cu desenatul, și, astfel, desenând mai mult, am învățat să conturez frumos toate liniile artei.

M9: Îți mai amintești cum arăta primul tău desen?

Adriana Luca: Desigur. Primul desen a fost despre o fetiță la cules struguri.

M9: Dacă ar fi să-l redesenezi, ce ai schimba la el?

Adriana Luca: Aș schimba fetița cu o domnișoară cu flori în păr, alături de un tânăr care duce un coș cu poamă, iar la orizont aș așeza răsăritul soarelui, și câțiva stropi de rouă pe vie…

“Am fost contactată de un scriitor din România…”

M9: Analizând profilul tău de facebook, am observat că ai și un site (Art of Paiting) în care plasezi toate picturile tale. Ce s-a schimbat de când ai început să-ți faci tablourile vizibile în mediul online?

Adriana Luca: S-au schimbat multe lucruri.  De exemplu, am început sa-mi vând mai ușor unele tablouri dar și să primesc comenzi și de asemenea să vadă lumea că eu, ca pictoriță, organizez uneori și expoziții de pictură. Tot prin intermediul rețelelor de socializare, am fost contactată de un scriitor din România pentru o colaborare cu picturi, de exemplu în ianuarie curent a apărut a treia carte a poetului român, la care eu am contribuit cu imagini și copertă.

M9: În ce măsură sunt interesați moldovenii să cumpere tablourile Adrianei Luca?

Adriana Luca: Dacă persoana se regăsește în unul  din tablourile mele, desigur că îl cumpără, mai ales că optez doar pentru pânză și prețul nu este atât de mare în comparație cu tablourile ce se vând în galerii de artă. Un alt motiv ar fi faptul că abordez mai multe stiluri, imagini și poate că este interesant să vezi la un pictor mai multe detalii de picturi, ceea ce te tentează să cumperi un tablou anume de la Adriana Luca.

M9: În ce perioadă a anului comenzile prind mai mult contur?

Adriana Luca: Din experiență, am observat că cel mai mult pictez primăvara, vara, și puțin spre toamnă, cred că e din cauza luminii naturii dar și a dispoziției. Iarna parcă sunt și eu în hibernare.

Suflecată pân’ la brâu. Pictorița: Adriana Luca

“Pictura nu mi-a luat niciodată mult timp”

M9: Uitându-mă la tablourile tale, am observat o tendință de a utiliza mai mult nuanțe sumbre, decât calde. Cum se explică persistența culorilor întunecate în tablourile pe care le faci?

Adriana Luca: Acesta este stilul francez, în care utilizez nuanțe sumbre pentru a evidenția lumina, dar cel mai mult – personajele tabloului din umbra nopții. Este un stil pe care l-am adaptat pentru a-mi crea imaginea de pictoriță.

M9: Prin ce își păstrează unicitatea stilul tău?

Adriana Luca:  Aceasta este o referință la pictura ,,Noaptea înstelată” de Van Gogh, astfel versiunea făcută de mine am numit-o stilul adrienesc.

M9: Pe lângă faptul că faci din artă un stil de viață, ești angajată și la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. În această situație, care ocupație îți răpește mai mult timp?

Adriana Luca: Pictura nu mi-a luat niciodată mult timp, din moment ce e mai mult o relaxare, mai ales serile de după lucru. Poate să-mi ia din timp plecărilor în oraș, sau lecțiile de pictură petrecute cu alți copii, dar e și aceasta o relaxare, fiindcă, dacă aș picta în continuu, aș transforma pictura în rutină. Așa se face că îmi place ca în fiecare zi să fac ceva diferit, azi pictez, mâine citesc sau ies in oraș cu prietenii.

5 Lupi / Pictorița: Adriana Luca

“Aș vrea foarte mult să discut cu Leonardo Da Vinci”

M9: Unde au loc lecțiile de pictură și ce învață mai exact copii?

Adriana Luca: Lecțiile constă din tehnici despre forme, despre îmbinarea culorilor, despre trecerea de la nuanțe deschise spre cele închise. Și, fiindcă la moment nu am spatiu personal pentru petrecerea lecțiilor, merg eu la copii acasă.

M9: Dacă ai avea putere să faci o schimbare în domeniul culturii din Republica Moldova, care ar fi aceasta?

Adriana Luca: Aș vrea sa fie cât mai multe expoziții cu picturi, unde să se întrunească pictorii lumii.

M9: Dacă ai putea discuta cu o personalitate istorică, care ar fi aceasta?

Adriana Luca: Aș vrea foarte mult să discut cu Leonardo Da Vinci, și să iau lecții de pictură de la el…

“Mai întâi pictez pentru mine, apoi pentru oameni”

M9: În ce culori ai picta ziua de astăzi?

Adriana Luca: În alb și bordo, mai exact o mireasă cu buchet de flori albe și bordo.

M9: Dar viitorul?

Adriana Luca: O mămă cu bebeluș, privind apusul de soare, la mare…

M9: Pictura este o trăire lăuntrică, dar, totuși, mulți pot trăi și fără pictură. Tu pentru cine pictezi?

Adriana Luca: Mai întâi pictez pentru mine, apoi pentru oameni, deoarece fiecare pictură este o mică poveste din mine.

M9: Ce sfat le-ai da tinerilor care iubesc arta dar nu suficient curaj de a o pune-n practică?

Adriana Luca: Le doresc să aibă dorința și răbdarea de a lucra cu artele, formându-și acea personalitate care să-i deosebească de alți pictori, de asemenea, să aibă și curajul de a o expune lumii. De a se prezenta lumii…

M9: Iar acum îți  propun un joc, eu spun câteva cuvinte, iar tu le asociezi cu ceea ce îți vine prima oară în minte…

Culoare – alb

Stare – fericire

Pictor – Leonardo Da Vinci

Schimbare – soare

Suflet – colorat

Artă – pictură

Impresionism – Franța

AUTOR: Victoria Surdu, stagiară, studentă la Facultatea de Jurnalism şi Știinţe ale Comunicării, USM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *