Viața este un teatru, unde fiecare dintre noi este un actor care trebuie să-și făurească singur personajul. Arta dramatică este latura culturii unde cel mai bine sunt simțite emoțiile și trăirile artiștilor. Teatrul reprezintă locul unde sentimentele, valorile și defectele umane se împletesc pe scenă și se oglindesc sub forma unor diferite identități. Pentru a înțelege mai bine arta teatrală, plusurile și greutățile actoriei, am decis să discutăm cu actorul Mihai Bordian, cunoscut pentru rolurile pe care le joacă în diferite spectacole, cel mai cunoscut fiind “Parfumierul“, inspirat din celebrul roman “Parfumul”, scris de Patrick Suskind.

Primul rol ca o primă dragoste

M9: Care este principala diferență dintre teatru și film?

Mihai Bordian: Cea mai mare diferență e schimbul de emoție vie și energie, dintre actori și spectatori. În film asta nu este.

M9: Ce trebuie să cunoască publicul spectator despre actorul Mihai Bordian?

Mihai Bordian: Doar în timpul spectacolului sunt cel mai sincer. În cotidian mai poți minți, pe scenă, niciodată. Scena amplifică totul.

M9: Poți descrie momentul când ai decis că vrei să faci actorie?

Mihai Bordian: El a venit treptat. Am făcut un liceu cu profil de teatru. Dar cred ca am decis abia într-a 12-a. De atunci nu pot scapă de el. Nici el de mine.

M9: Ce îți amintești despre primul tău rol important?

Mihai Bordian: Pentru mine toate sunt importante. Dar primul a fost ca o primă dragoste.

M9: Care au fost cele mai grele încercări prin care ai trecut, atunci când ai însușit această profesie?

Mihai Bordian: Să am răbdare și încredere în colegii mei. Asta e cel mai important în această meserie.

“Fiecare om… își are menirea sa”

M9: Cât de critic ești cu tine atunci când lucrezi la un rol?

Mihai Bordian: Sunt foarte autocritic când lucrez la un personaj, și îmi pun tot felul de întrebări care uneori mă debusolează. Dar am un regizor nemaipomenit lângă mine, care știe sa mă aducă cu picioarele pe pământ, sau dimpotrivă, uneori sa mă înalțe.

M9: Un actor se poate transforma în personajul său?

Mihai Bordian: Ăsta e și scopul, sa se transforme și să știe când să-l lase deoparte (personajul), altfel de ce să mai fii actor?

M9: Cum este să trăiești cu mai multe identități în tine?

Mihai Bordian: E, înălțător. Tot timpul mi-am dorit sa aflu ce e în sufletul altor oameni.

M9: Ce ai descoperit despre tine odată cu rolul Parfumierului?

Mihai Bordian: Fiecare om, este trimis pe Pământ cu un anumit scop, și fiecare își are menirea sa.

M9: Care personaj l-ai asimilat cel mai ușor?

Mihai Bordian: Cel mai ușor, probabil a fost cel din TOC TOC. O comedie nemaipomenită, unde cânt la 4 instrumente. Dar și acolo trebuie sa fiu foarte atent la parteneri, pentru că depindem unii de alții.

M9: Dar cel mai greu?

Mihai Bordian: …după mine, cred ca e Parfumierul. Nici pana acum încă nu l-am înțeles până la capăt și sunt în căutări. Dar și cel din “Citind pentru Auschwitz”, din cauza temei și istoriei personajului.

M9: Ce rol ți-ai dori să joci cel mai mult?

Mihai Bordian: Acum că tot stau acasă din cauza pandemiei, aș vrea sa le joc pe toate (zâmbește). Mi-e tare dor de teatru, scenă, lumini, spectatori și de colegi.

“Nu poți trăi doar din salariul de actor”

M9: Care a fost cel mai neobișnuit loc unde ai făcut vreo prestație actoricească?

Mihai Bordian: Nu prea am avut ocazia să joc în alt spațiu decât teatru. Dar aș accepta cu drag.

M9: Mai mulți actori autohtoni au demonstrat că între administrația și personalul teatrului pot exista conflicte destul de grave. Te-ai ciocnit vreodată cu așa ceva? Povestește

Mihai Bordian: De când sunt în Teatrul Geneza Art, nu am avut niciodată vreun conflict cu administrația teatrului. Suntem o echipa tânără care se ține pe încrede, respect, vorbește deschis și se ajută reciproc atunci când e nevoie. Și cred ca asta e foarte important într-un colectiv.

M9: Ce părere ai despre colegii de breaslă care se raportează la a face reclame, telenovele sau televiziune?

Mihai Bordian: Am o părere buna. Nu poți trăi doar din salariul de actor, respectiv mai găsești și alte servicii, proiecte.

M9: Scriitorul și umoristul român Tudor Mușatescu, spunea că “în viață, joacă teatru numai cei care n-au niciun rol”. Ce părere ai la acest capitol?

Mihai Bordian: Da, sunt de acord. Și poți să o clasifici unde vrei. Chiar și la clasa politică.

M9: Anul acesta Joaquin Phoenix a fost desemnat la Oscar drept cel mai bun actor în rol principal, pentru filmul “Joker”. Cum îți pare filmul, personajul și prestația actorului?

Mihai Bordian: Joaquin Phoenix. De mult timp m-a fascinat actorul ăsta. Îmi place naturalețea și sinceritatea lui și chiar mă bucur ca a luat Oscarul. Joker e un film foarte bun, cu o partitură actoricească de invidiat, și o coloana sonoră nemaipomenită.

foto: celebcover.com

M9: În Republica Moldova poți trăi din actorie?

Mihai Bordian: Acum din păcate, nu. Poate se vor mai schimba lucrurile, odată cu trecerea timpului.

M9: Dacă nu aș fi actor…

Mihai Bordian: Nu știu. Nu am răspuns la aceasta întrebare. Probabil, nimic.

Din chestionarul lui Proust:

M9: Mulţumesc pentru interviul acordat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *