Constantin Ipati este actorul care NU vrea să se reprofileze, deși astăzi a fi actor pentru el înseamnă a fi plecat peste hotarele țării. Se regăsește atât în teatru, cât și în cinematografie, iar proiectele în care a fost implicat au obținut numeroase distincții. Scrie și versuri, dar nu îi place să se autocaracterizeze. Iar personajul datorită căruia ,,a scăpat” de un blocaj interior a fost ,,Iuda Iscarioteanul” din opera ,,Jurnalul Satanei” de Leonid Andreev. Constantin Ipati are câteva cuvinte de spus teatrului din Republica Moldova și planifică să se reîntoarcă în luna mai.

M9: De unde vine pasiunea pentru creație  și care sunt rădăcinile predilecției pentru artă?

Constantin Ipati: Cred că totul a început cu bancurile spuse de tata. El are, cel puțin, un banc la fiecare subiect sau tema. Vedeam cum prin bancurile sale lumea devenea un pic mai fericită și în plus, tata se afla în centrul atenției, fapt care nu îmi displăcea absolut deloc. Cred că primul meu banc l-am spus pe la 7-8 ani, apropo îmi amintesc și acum de acel banc .

 Apoi, la gimnaziul din sat, îmi plăcea să particip la tot la ce se putea de participat, cu timpul, am ajuns sa fiu nu doar participant, ci și prezentator la diferite evenimente extracurriculare care se petreceau în incita gimnaziului. Prima poezie am scris-o, cred ca în clasa 3/4, când am participat la un concurs de poezie. Cred că de aici pornesc rădăcinile.

M9: Ce înseamnă pentru tine a fi actor astăzi?

Constantin Ipati: Astăzi, asta înseamnă pentru mine sa fiu peste hotare și să muncesc la construcție, ceea ce de fapt fac la moment. La momentul dat sunt pe șantierul de construcție.

M9: Planifici să te reîntorci în actorie?

Constantin Ipati: Da, vreau sa mă întorc în mai.

M9: Faptul că acum ești plecat peste hotarele țării este o consecință a situației pandemice sau a faptului că ne-am născut într-un stat ca Republica Moldova?

Constantin Ipati: Hai să spunem așa, pandemia a fost ultima picătură.

M9: Revenind la activitatea ta artistică… pe lângă faptul că ești actor scrii și versuri, cum este versul lui Constantin Ipati?

Constantin Ipati: Niciodată nu m-am putut autocaracteriza, mi se pare că făcând acest lucru nu poți sa fii obiectiv, dar asta e doar părerea mea. Același lucru se referă și la ceea ce fac, inclusiv poezia.  Fiecare vede ceea ce vrea să vadă și înțelege ceea ce vrea sa înțeleagă.

M9: Ce rol are publicul în viața unui actor?

Constantin Ipati: Rolul central, fără de care nu ar exista această meserie.

,,La noi, astăzi, mulți se proclamă artiști, dar din păcate artiști avem foarte puțini”

M9: Orice artist are un rol care îl definește…. Care a fost rolul care te-a marcat de-a lungul timpului?

Constantin Ipati: Nu prea mă asociez cu acest cuvânt ,,artist”, nu e despre mine. Actor –  da, numai nu artist . La noi, astăzi, mulți se proclamă artiști, dar din păcate artiști avem foarte puțini. Și pentru că nu sunt artist, încă nu am un rol care m-a marcat, sper că totul e înainte. Totuși, este un personaj care, cât ar fi de straniu m-a ajutat la momentul potrivit, și m-a schimbat puțin. Acest personaj este ,,Iuda Iscarioteanul” din opera ,,Jurnalul Satanei” de Leonid Andreev.

M9: Prin ce anume te-a schimbat acest personaj?

Constantin Ipati: M-a ajutat nu atât personajul, cât lucrul și studierea lui. La acel moment, personajul Iuda, era foarte departe de mine ca tipaj și caracter, lucrând asupra lui eu am depășit un  imens blocaj interior.

M9: Dar cum un actor reușește să nu între total ,,în pielea personajului”, captându-i viciile?

Constantin Ipati: Sună foarte misterios și patetic când spui ,,a intra în pielea personajului“ nimeni nu intră nicăieri, dar ok, asta e doar despre mine și despre experiența mea destul de modestă. E o munca îndelungată, pentru a aduce un personaj pe scenă, începând cu studierea textului și finisând cu detaliile pe care le găsește actorul sau regizorul pentru a îmbogăți acest personaj, ai da o culoare. Iar asta necesita timp și practică.

,,Sunt și actori de la care am învățat cum NU trebuie să joci”

M9: Cine sunt actorii de la care ai învățat?

Constantin Ipati: De la toți, începând de la cei cu care am lucrat împreună, până la cei pe care i-am urmărit la teatru sau în film. Foarte des, după ce văd un spectacol sau un film bun mă întreb ce caut eu în această meserie. Sunt și actori de la care am învățat cum NU trebuie să joci. Poți învață de la oricine câte ceva, trebuie doar să fii atent și să vreai .

M9: Să vorbim și despre atracția filmului. Cu cinematografia, ești în relație de?

Constantin Ipati: Am ieșit la câteva întâlniri și ne-am ținut un pic de mâini. Din păcate nu ne-am întâlnit de mult.

,,…nu sunt mulțumit de mine și de lucrul pe care l-am făcut. Acum aș fi făcut multe lucruri altfel…”

M9: Povestește-ne despre experiența din filmul ,,Memoria”….

Constantin Ipati: A fost o experiența frumoasă, primul meu film unde am avut rolul central (sper că nu și ultimul), aveam mari emoții.  Când mi s-a propus să particip în acest film mă aflasem în România la un festival de teatru împreună cu colegii mei. Am primit scenariul, l-am citit și am spus că particip, nu că aș fi avut din ce alege . Perioada de filmare a fost luna Iunie-Iulie și era foarte cald. Uneori se supraîncălzea și camera de luat vederi. De aceea filmam mai mult dimineața și seara, alteori noaptea, în dependență de scenă. A fost un lucru de echipă și asta mi-a plăcut foarte mult. Ce ține de rolul meu… nu sunt mulțumit de mine și de lucrul pe care l-am făcut. Acum aș fi făcut multe lucruri altfel, dar așa a fost să fie. Cu toate astea am avut parte de o experiență foarte utilă pentru mine și cred că asta nu e puțin.

M9: Dacă atunci când ai acceptat ai avut emoții… acum că după atâta muncă filmul a câștigat mai multe premii internaționale, care a fost senzația?

Constantin Ipati: M-am simțit mândru,  pentru că am făcut și eu parte din acest proiect. Asta oricum nu m-a făcut să-mi schimb părerea despre lucrul pe care l-am făcut în acest film.

M9: Actorii de-a lungul timpului ,,moștenesc” etichete fiind distribuiți într-un anumit gen de roluri?

Constantin Ipati: Da, se întâmplă, și nu e neapărat de-a lungul timpului, sunt și din cei care moștenesc asta în facultate.

M9: Ție ți s-a întâmplat?

Constantin Ipati: Am fost aproape de asta.

M9: Prin prisma experienței tale care este diferența dintre teatru și cinematografie?

Constantin Ipati: Teatrul e mai viu, totul se întâmplă acum și aici, dacă a început spectacolul nu mai poți opri să o iai de la capăt, în caz că ai început prost sau nu a mers cum trebuie. Nu spun ca în film e ușor. Nu le poți compara. Sunt diferite. Un actor poate să fie genial în scenă și în fața camerei sa fie oribil și viceversa .

M9: Care este spectacolul de teatru favorit?

Constantin Ipati: Spectacolul ,,Flori de mână”, în regia lui Slava Sambriș, teatrul Luceafărul. A mai montat spectacolul ,,Tata” dar nu am reușit să-l văd.

M9: Dar filmul favorit?

Constantin Ipati: Aici sunt mai multe…

M9: De ce crezi că are nevoie teatrul din Republica Moldova?

Constantin Ipati: Să se trezească, să deschidă ochii și să vadă ce se întâmpla în lumea teatrală, să mai șteargă un pic praful de pe el. Să înceapă sa pună preț pe actori și invers . Și are nevoie urgentă de critici teatrali.

M9: Actorul Constantin Ipati vrea să….

Constantin Ipati: Actorul Constantin Ipati NU vrea sa se reprofileze

AUTOR: Victoria Surdu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *