Echipa Fondului Monetar Internațional venită în Republica Moldova pentru a discuta un nou acord de împrumut pentru țara noastră nu are mandatul de a semnat memorandumul, acesta fiind retras în urma demisiei guvernatorului Băncii Naționale.

Totuși, discuțiile cu FMI vor continua, însă documentul va fi semnat atunci când Parlamentul va numi un nou guvernator la BNM. Declarații în acest sens a făcut, astăzi, premierul Valeriu Streleț.

Prim-ministrul a explicat că misiunea ajunsă în Moldova avea inițial mandatul de a discuta, negocia și semna memorandumul cu Republica Moldova. Însă, după ce guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, și-a dat demisia din funcție, mandatul i-a fost retras. Acum misiunea FMI va activa după un nou principiu.

”Primul pas vizează evaluarea politicilor curente ale Guvernului și ale Băncii Naționale, pe domeniile vitale de dezvoltare, și agreerea direcțiilor de politici în perspectivă scurtă și medie de timp. Pasul doi: perspectiva semnării unui nou memorandum – după confirmarea de către Parlament a noii conduceri a Bancii Naționale. Vom identifica soluții pentru a avea un accord cadru cu FMI în timpul cel mai apropiat, demersuri deja întreprindem”, a menționat Valeriu Streleț.

De asemenea,  Streleț a subliniat că Guvernul își va asuma anumite reforme chiar dacă acestea vor fi dure.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *