Summit-ul Eurogrup s-a reluat, duminică după-amiază, în Bruxelles, după ce, sâmbătă, nu s-a identificat o poziție comună asupra Greciei. Întâlnirea șefilor de state sau de guverne ale celor 28 de țări UE a fost anulată, întrucât nu s-a ajuns la un acord la summitul Eurogrup (la care participă miniștrii de finanțe din zona euro, dar și reprezentanții FMI și BCE). Președintele Klaus Iohannis și-a anulat deplasarea la Bruxelles, la fel ca și alți lideri din țările europene care nu fac parte din zona euro.

În cursul zilei de duminică, la summit-ul Eurogrup au sosit Angela Merkel, Francois Hollande, Mateo Renzi și Alexis Tsipras.

UPDATE: “Summit-ul zonei euro a ajuns în unanimitate la un acord. Totul este pregătit pentru activarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru Grecia, cu reforme serioase și sprijin financiar”, a scris președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul său de Twitter.

UPDATE: Presa britanică a anunțat în cursul dimineții de luni, 13 iulie, că Germania a cerut Greciei să renunțe la suveranitatea fiscală, pentru a primi un nou împrumut de 53 miliarde de euro, care s-o ajute să treacă de actuala criză. De asemenea, ar trebui să ofere bunuri de aceeași valoare ca garanție, întrucât nu mai are credibilitate în fața creditorilor internaționali. Pachetul de reforme pe care îl are de dus la îndeplinire Tsipras este mult mai dur decât ceea ce se oferise inițial Greciei. Măsurile au fost considerate draconice deunii participanți la conferință, care cred că Germania exagerează. În cazul în care nu răspunde ultimatumului german, Alexis Tsipras trebuie să fie pregătit pentru excluderea din zona euro, cel puțin în următorii cinci ani, a spus Merkel.

UPDATE: Discuțiile se desfășoară greu. Negocierile sunt extrem de dure. Jurnaliștii de la Bruxelles spun că părțile implicate se află la jumătatea documentului de patru pagini, la peste 7 ore de la startul negocierilor.

Știrea se actualizează

AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *