A fost lansată cea de-a doua ediție a “Chisinau Startup Week” (CSW). Tineri antreprenori, specialiști din diverse domenii, mentori, investitori și înalți oficiali au luat parte la deschiderea evenimentului, care se desfăşoară sub genericul ICT4Gov.

Octavian Calmâc, ministrul Economiei şi Infrastructurii Drumurilor

Platforma Chisinau Startup Week se încadrează perfect în șirul de evenimente pe care Ministerul Economiei și Infrastructurii le promovează de ceva timp. Încercăm să punem în valoare tot ceea ce am creat noi ca bază juridică, legislație secundară, acte normative și multe alte elemente, tocmai ca să vedem sectorul ICT mult mai evidențiat, atât în statistici, cât și ca impact economic, social și de altă natură. Noi credem în Republica Moldova, care poate să devină un stat capabil să genereze idei în domeniul IT-ului, să aibă proiecte de success. Dar, nu în ultimul rând, vedem Republica Moldova și ca un IT Hub, care ar putea să se dezvolte la nivel regional.

Julie Stufft, adjunctul şefului misiunii diplomatice al SUA în Republica Moldova

Acum câțiva ani, în cadrul Parteneriatului dintre Guvernul RM, Guvernul Suedez și Guvernul SUA am contribuit la crearea temeliei pentru promovarea unui sistem antreprenorial de succes. Am fondat Centrul de Excelență în Domeniul TIC Tekwill. De fiecare dată când vin aici, mă bucur să văd adolescenți, studenți, antreprenori și profesioniști în diferite domenii, care beneficiază de noi oportunități, programe educaționale și antreprenoriale.  Eu sper că acest eveniment va facilita dialogul dintre Guvern, companii și investitori.

Adam AMBERG, şeful Sectiei Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei

Este încrederea mea fermă că un scop durabil provine dintr-un mediu pluralistic și incluziv. Recent am citit un studiu realizat de Harvard, care analiza felul în care femeile și bărbații antreprenori erau descriși de comunitatea insvestitorilor din Suedia. În linii mari, a fost o descriere stereotipică. Femeile au fost descrise ca ”tinere și fără experiență”. În timp ce bărbații – ”tineri și promițători”. Și e doar un simplu exemplu, pentru a înțelege că mai avem mult de parcurs, până atingem o egalitate gender în business. Să lucrăm împreună asupra acestui scop. Evenimentele precum Chisinau Startup Week sunt perfecte pentru schimb de cunoștințe și inspirație între antreprenori, mediul academic, reprezentanți ai Guvernului și sectorul privat. Iar Tekwill este, desigur, spațiul creativ, perfect pentru astfel de întrevederi.

Ziua” ICT4Gov” a continuat cu un panel de discuții, dedicat Parcurilor IT și oportunităților pe care acestea le oferă startupurilor din Republica Moldova. Reprezentanți ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), alături de reprezentanții Proiectului de Ameliorare a Competitivității II al Băncii Mondiale au venit cu prezentări despre instrumentele de internaționalizare a produselor și serviciilor IT, utile și accesibile pentru comunitatea IT din ţara noastră. Ziua “ICT4Gov” s-a încheiat cu un panel de discuții cu subiectul: ”Cum ar trebui să colaboreze sectorul privat și sectorul public, pentru a stimula spiritul antreprenorial și dezvoltarea startupurilor”.

Lucrările de mâine ale CSW au genericul “TechEconomy”. Începând cu ora 14.00, vor avea loc o serie de ateliere de lucru, dedicate în mod special studenților, elevilor și cadrelor didactice, interesați de implementarea tehnologiilor informaționale în diverse domenii, precum cele ale sănătății, energeticii, agriculturii, finanțelor, educației sau modei. Înregistrarea prealabilă la toate evenimentele CSW (între 6 și 11 noiembrie), poate fi făcută pe siteul oficial al Chisinau Startup Week https://chisinau.startupweek.co/.

“Chisinau Startup Week” este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC” Tekwill. Parteneri ai evenimentului: Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova, Proiectul de Competitivitate din Moldova, MIEPO, Starnet, iHUB Chișinău, Simpals și 999.md.

radionunta.com este partener media al evenimentului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *