În cadrul Forumului Mass-Media 2019 care se desfășoară la 4-5 noiembrie la Chișinău, a fost lansată „Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova”, în care sunt incluse nouă cele mai bune investigații jurnalistice publicate în ultimul an despre irosirea și delapidarea banilor publici, inclusiv din fondurile europene.

Cartea neagră este un proiect al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate din Germania, implementat în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), după exemplul colegilor din Bulgaria, care din 2015 editează „Black book of Government waste in Bulgaria”. Înainte de lansarea cărții, experta Petya Dyulgerova, coordonatoarea de proiect pentru Bulgaria și Macedonia a Fundației Friedrich Naumann, a prezentat proiectul Black Book și impactul pe care această publicație îl are asupra luptei cu corupția în Bulgaria.

Cele nouă investigații din „Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova” reflectă cazuri când banii contribuabililor au fost folosiți abuziv prin cheltuieli publice pentru proiecte inutile sau de proastă calitate, fie că este vorba de reparații de drumuri începute și nefinisate, de reparații de școli tergiversate sau de implementarea neeficientă a unor reforme importante pentru țara noastră.

Viorica Zaharia, redactora „Cărții Negre” din Moldova: „Proiectele de dezvoltare pentru care se alocă bani mulți de la buget sau din fonduri europene nu ajung să fie implementate, deocamdată, fără cusur în Republica Moldova. Cineva din administrațiile care le implementează pune neapărat ochiul pe sumele impunătoare și se gândește la combinații prin care cel puțin o mică parte din marea prăjitură să ajungă la ei. În consecință, planurile anunțate cu multe laude încep să scârție, lucrările nu sunt finalizate sau sunt făcute de mântuială și astfel eficiența investițiilor ajunge la zero. Practic în fiecare raion al Moldovei oamenii se plâng de vreun mare proiect început cu bani mulți și lăsat de izbeliște, indiferent că e rampă pentru deșeuri, sistem de canalizare sau un drum public”.

Sergiu Boghean, coordonator de proiect pentru R. Moldova al Fundației Friedrich Naumann, spune că unul din scopurile „Cărții Negre” din Moldova este de a contribui la o mai bună conștientizare a faptului că fiecare cetățean merită să fie respectat pentru că este contribuabil, plătește taxe și impozite. Totodată, ideea acestui proiect este de a reafirma importanța controlului cetățenilor în prevenirea unor abuzuri din partea reprezentanților guvernării.

Doritorii de a obține „Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova” se pot adresa la Asociația Presei Independente (API), telefon 022 210602.

În următoarele zile cartea va putea fi descărcată de pe pagina web Api.md.

Lucrarea a fost publicată de către Biroul Regional pentru Europa Sud-Est al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *