Turiștii vin în Republica Moldova nu doar să vadă Orheiul Vechi sau cramele de la Purcari, Cricova sau Mileștii Mici, ci vin să ne vadă cultura, iar cultura începe de la produsele tradiționale. Declarația îi aparține lui Anatol Fală, expert implicat în crearea hărții interactive a produselor tradiționale din Republica Moldova, lansată pe 24 septembrie în cadrul unei conferințe de presă.

„Avem produse inedite, avem tradiționale, care trebuie să fie pe masa noastră de consum și, fiind mai bine cunoscute de noi, pot fi promovate și celor care vizitează Republica Moldova”, a spus Anatol Fală.

Cu suportul unui proiect european și al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, s-a efectuat o evaluare a produselor agricole, agroalimentare și a obiectelor de meșteșugărit ce pot fi promovate ca produse tradiționale. „Am descoperit multe produse ce merită înregistrate. În spatele acestor produse trebuie să fie un grup de producători, care să le valorifice”, a spus Anatol Fală.

Simion Levițchi, șeful Direcției mărci și design industrial din cadrul AGEPI a precizat că pe hartă apar toate categoriile de produse tradiționale care se găsesc într-o anumită regiune a Republicii Moldova. „Orice persoană poate contacta direct producătorul, dacă îl interesează un anumit produs”, a spus Simion Levițchi.

Directorul general interimar AGEPI, Andrei Popa, a spus că instituția pe care o conduce își propune să facă o aplicație mobilă a hărții. „Vin cu îndemn pentru producătorii locali și agențiile de turism să contribuie la dezvoltarea acestei hărți interactive”, a declarat Andrei Popa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *