Pe vreme de caniculă animalele suferă mai mult în comparație cu oamenii, riscând insolație și arsuri ale pielii. Cel mai mare efort este pentru inimă, iar în cazul câinilor insolația poate fi fatală. În cazul animalelor de companie ele pot fi scoase la plimbare în orele dimineții și a serii, au la îndemână  hrană, umbră dar și apă.

Este recomandabil să oferim patrupezilor hrană umedă, în acestă perioadă boabele uscate sunt contraindicate. Primele semne ale insolației sunt: ochii roșii a animalului, stare de slăbiciune, respirație rapidă, agitație, creșterea pulsului, mersul clătinat, ochii adânci în orbită, convulsii sau vomă.

Odată cu depistarea acestor simptome se recomandă de a transporta animalul în zonă umbrită, unde să i se asigure apă și hrană dar și suport veterinar. Este contraindicat de a stropi animalele insolate cu un get de apă rece, pentru că poate intra în stare de șoc. Pentru perioada de vară tunderea blăniței este binevenită. Aceste acțiuni le putem realiza în cazul animalelor cu stăpân.

Dar ce fac în perioadele toride animalele străzii, unde canicula este resimțită cel mai mult? Din acest motiv în timpul de vară animalele comunitare necesită o atenție sporită din partea noastră. Specialiștii recomandă de a nu deranja animalele tolănite la umbră și de a le oferi apă și hrană.

Sunt necesare câteva ore de expunere la soare pentru a junge într-o stare severă de deshidratare. Dacă observați vreun câine sau pisic care este în căutare de apă, chiar dacă nu aveți nici un vas la îndemână vă recomandăm să vărsați puțină apă pe jos din sticluța dumneavoastră. Animalul va linge asfaltul și asfel își va domoli senzația acută de sete.

În perioada 5 iulie – 31 august postul de radio “Eco FM” împreună cu motanul Lunohod desfăşoară campania media “O cănuță cu apă” în scopul senzibilizării populației de avea grijă față de animalele străzii în perioada fierbinte de vară. Pe parcursul campaniei vor fi relizate emisiuni, rubrici, spoturi cu tematica respectivă. Va fi îndemnată comunitatea să se alture campaniei și să treacă la acțiuni concrete pentru a asigura animalele comunitare cu apă pe vreme caniculară. Participanții vor putea trimite pozele pe pagina de facebook Eco FM. Simbolul campaniei este patrupedul Lunohod care a venit cu un îndemn similar pe rețelele de socializare.

Portalul radionunta.com susţine această campanie şi îi îndeamnă pe toţi să ajute pisicile şi căţeluşii pe timp de caniculă măcar cu câte un strop de apă pentru a-şi potoli setea. Aşteptăm fotografiile voastre şi pe adresa noastră a redacţiei radionunta.com@gmail.com sau pe pagina noastră de facebook. Haideţi să devenim împreună o comunitate mai mare care vine în ajutorul acestor fiinţe măcar pe vremea toridă.

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *