Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” a lansat vineri, 31 ianuarie, Campania Naţională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediţia a IX-a, 2020, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Eugenia Bejan, a menționat că scopul campaniei este de a promova lectura în satele şi oraşele ţării. În cadrul acestei ediții vor fi promovate cărțile „Ieșirea din uitare” de Ion Anton și „Născocilă, Roadegumă și feciorul lui Păcală” de Titus Știrbu.

La eveniment au participat protagoniștii campaniei, Ion Anton și Titus Știrbu, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Teo Chiriac, scriitorii Ianoș Țurcanu, Claudia Partole, Vitalie Răileanu, Tudor Palladi, Ana Bantoș, elevi de la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Gimnaziul nr. 7, cadre didactice, bibliotecari etc.

Vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a subliniat că această campanie este foarte importantă, deoarece sunt localități în care ajung foarte rar scriitorii. ”O carte este o sărbătoare a sufletului. Ea trebuie să ajungă neapărat la cititor. Cartea are o forță miraculoasă”, a constatat Teo Chiriac.

Scriitorul Titus Știrbu a afirmat că volumul „Născocilă, Roadegumă și feciorul lui Păcală” este o antologie de poezie, proză și dramaturgie, o selecție din cele 67 de cărți pe care le-a scris până acum. La rândul său, Ion Anton a spus că ”Ieșirea din uitare” este un roman, eroul principal al căruia este compozitorul Eugeniu Coca, personalitate care a fost susținută în activitatea sa de un alt mare compozitor – George Enescu. ”Compozitorul George Enescu l-a angajat în Orchestra sa de la Iași în 1918, imediat după Actul Unirii, unde a activat opt ani”, a precizat Ion Anton.

Campania se va desfăşura pe întreg teritoriul țării în perioada ianuarie – decembrie 2020 și va implica copii, adolescenți, precum și adulți (părinți, bunici, cadre didactice, bibliotecari).

Cărțile recomandate au fost editate prin Programul de editare a cărţii naţionale şi sunt repartizate în bibliotecile publice din țară prin intermediul oficiului „Rezerva națională de publicații” al Bibliotecii Naționale.

Bibliotecile publice și cele școlare vor organiza pe parcursul anului promovarea şi lectura cărţilor recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, recitaluri de poezii, întâlniri cu autorii, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de creaţie inspirate din lectura cărţilor respective etc.

În perioada octombrie – noiembrie 2020, bibliotecile publice raionale (municipale, orăşeneşti) vor organiza activităţi de totalizare la nivel de raion (municipiu, oraş). Cei mai activi cititori vor fi delegaţi la Conferinţa republicană de totalizare, care va avea loc la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” în decembrie 2020.

În 2019, Campania Națională de promovare a lecturii ”Să citim împreună” a fost dedicată cărților „Rebela” de Claudia Partole și „Poeme pe trepte încinse” de Ianoș Țurcanu, iar autorii au avut peste 50 de întâlniri cu cititorii în mai multe raioane ale țării. Campania a fost lansată în 2012. În cadrul primei ediții a fost promovată cartea ”Fărâme de suflet” de Aurelian Silvestru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *