“Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” – cu acest îndemn au venit astăzi autoritățile, partenerii de dezvoltare și liderii de opinie către toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani din R. Moldova, încurajându-le să meargă la medicul de familie și să efectueze testul citologic o dată la 3 ani. Testul citologic (Pap Test) efectuat cu regularitate în perioada 25-61 de ani și vaccinarea contra HPV în adolescență asigură protecție maximă împotriva cancerului de col uterin. Testul citologic este gratuit în țara noastră la cabinetul medicului de familie.

“Cancerul de col uterin poate fi prevenit și putem ajunge la ZERO cazuri, dacă toate femeile vor face testul citologic la fiecare trei ani, iar fetele vor fi vaccinate împotriva virusului HPV începând cu vârsta de 10 ani.  Îndemn pe fiecare să se implice, să sensibilizeze femeile dragi din viața lor ca să meargă la medicul de familie, să facă testul citologic și să se asigure că sunt sănătoase”, a menționat Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin arată că 59 la sută dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova nu au făcut niciodată un test citologic. Cele mai multe femei care nu au făcut testul sunt din sudul țării, dar și din familiile sărace.

Întrebate despre barierele care le împiedică să efectueze testul citologic, cele mai multe femei au invocat lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul. În rezultat, mortalitatea prin cancer de col uterin în țara noastră este înaltă – zilnic o femeie ajunge să fie diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză.

Acesta este motivul pentru care lansăm astăzi această campanie de comunicare prin care vom informa fetele și femeile, dar și familiile lor, despre măsurile de prevenire a cancerului de col uterin. Vreau să îndemn toți partenerii – comunitatea medicală, societatea civilă, partenerii de dezvoltare, autoritățile locale, mass-media, sectorul privat – să ni se alăture acestei campanii, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare femeie din Moldova”, a spus Natalia Plugaru, Reprezentantă adjunctă UNFPA.

Mă adresez și bărbaților să încurajeze soțiile, prietenele, surorile și toate femeile dragi să aibă grijă de sănătatea lor pentru a preveni cancerul de col uterin. Experiența internațională demonstrează că această maladie poate fi prevenită cu ușurință prin programe de vaccinare și de screening cervical organizat”, a spus Valeriu Sava, Coordonatorul național al programului Sănătate al Biroului de Cooperare al Elveției.

Campania “Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” se desfășoară în perioada 28 ianuarie-31 martie 2020 și include mai multe acțiuni de sensibilizare publică, cum ar fi: materiale video/audio, sesiuni de instruire pentru jurnaliști și specialiști medicali, pliante informative pentru femei, instrucțiune de comunicare pentru medici, postere informative în instituții medicale, farmacii, centre comerciale și transport public, panouri stradale, îndemnuri la acțiune în rețelele sociale. 

În premieră este lansat și site-ul specializat dedicat prevenirii cancerului de col uterin www.paptest.md.

Campania “Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Biroul de Cooperare al Elveției (SDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Asociația Internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin (ICCPA) și alți parteneri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *